Добитак на спортској прогнози донео „фићу“ и ново купатило

Времеплов „Недељне новине“ број 144 од 1. октобра 1967. године

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 144 од 01. септембра 1967. године.


Мирослав Турчан нови председник ОКСО

На последњој седници Општинског комитета Савеза омладине за председника је изабран Мирослав Турчан, квалификовани трговачки радник. Рођен је 6. новембра 1943. године у Бачкој Паламци. Члан Савеза комуниста је од 1968. године. Турчан је члан више форума: Општинског комитета Савеза комуниста, Савета Дома здравља, Савета за унутрашње послове, а сем тога је и судија поротник. Пре избора за председника ОКСО био је председник омладинског актива 4. и 5. реона у Бачкој Паланци.

Четири милиона за октобарске награде

У жељи да на неки начин обележи сваке године све значајније успехе на разним пољима привредног, друштвеног и културног живота наше комуне, Општинска скупштина Бачке Паланке установила је прошле године „Награде општине Бачка Паланка“ – популарније назване – Октобарске награде – које ће се додељивати за трајне и дугогогодишње натпросечне резултате у развијању наше комуне…

Први добитници Октобарских награда у Бачкој Паланци су радне организације „Вуноплет“ и „Индустријски комбинат“, затим АМД „Бачка“ и ЗЗ из Пивница а такође и МЗ из Челарева. Поред тога награде су добили Радивој Мандић, директор „Меркура“, Властимир Весковић, заслужни спортски радник, др Завиша Завишић, управник Антитуберкулозног диспанзера, Сима Бајић, директор „Вуноплета“ и др Слободан Мургашки, ветеринар у ПД „Будућност“ за заслуге које су постигли на развијању и постизању успеха у својим делатностима…

Предлоге за овогодишње добитнике са опширнијим образложењем треба доставити комисији за додељаивање „Награде општине Бачка Паланка“…

Од лозова до пуловера

У руке органа СУП – а пала је прошлог понедељка опасна банда малолетних крадљиваца која је крала по становима све што им је било на дохвату – од новца и накита, све до одеће и обуће. Интересантно је напоменути да су четворо Цигана који су сачињавали ову групу, већ искусни лопови мада најстарији има само петнаест година… Када су им током претреса одузете ствари које су били покрали запажена је занимљива појединост да, постоји само једна минђуша или дугме за манжетну.

То је органе СУП–а навело да претресу милиционерски аутомобил којим су доведени малолетни крадљивци након хватања… Приликом претреса такође, пронађен је код најстарије из групе – према сопственом тврђењу она има непуних петнаест година – један мали златник кога је сакрила испод језика!…

„Народни хлеб“ неће нико

Два дана продавачице у продавници хлеба предузећа „Житопродукт“ трудиле су се да убеде муштерије у квалитет новог хлеба, популарно названог„народни“. Међутим, сва убеђивања су пропала. За та два дана приватни пекари нису могли да „напеку“, а „народни хлеб“ је остао на полицама продавница.

– То је био наш експеримент – рекао нам је директор „Житопродулта“ Милан Пејак. – Хтели смо да видимо како ће тржиште реаговати. Ми, истина немамо још одобрење за његово продавање јер нисмо добили цену али смо одобрење за она два дана добили.

Резултати као што видите нису ни мало охрабрајући. Према речима Пејака само двадесет и пет одсто анкетираних изјаснило се да ће куповати „народни хлеб“. Остали су против њега.

– Да ли ћемо га након одобрења поново производити? То не бих могао да вам кажем – рекао нам је на крају Милан Пејак. – Све зависи од анализа наших стручних служби…

Дванаест погодака доносе „фићу“

Срећа се, изгледа, смеши Паланчанима. За последњих неколико година наша два суграђана имала су по дванаест погодака на спортској прогнози. Прво је то био Јулинац, а у 37. колу дванаест погодака имао је квалификовани радник Индустријског комбината Рајко Кнежевић. Интересантно је да је Кнежевић испунио само четири колоне, од којих је трећа била – пун погодак.

-Не нисам од оних пасионираних играча на спортској прогнози, – рекао нам је срећни добитник. – До пре две године играо сам редовно, а онда сам престао. Нисам играо скоро годину дана. Почео сам у 36, колу а већ у 37. имао сам пун погодак… Како нам је рекао Кнежевић ће од добијеног новца купити „фићу“ и – купатило!

Из матичарског звања

Добили сина: Мира и Милун Тасић, Душанка и Славко Боснић, Анђа и Здравко Рамић, Зорка и Душан Ивић, Мирјана и Петар Жарковић, Луца и Марко Кларић, Слободанка и Хелмут Срдановић, Нада и Светозар Марчић, Босиљка и Сретко Татић.

Добили кћер: Катица и Антал Конц, Зорка и Иса Нићетин, Планимирка и Влада Петровић, Борка и Раде Бркљач, Смиља и Бора Велемир, Нада и Витомир Штрбац, Илинка и Ђорђе Пудар, Босиљка и Сретко Татић.

Венчани: Видоје Павин и Бисерка Рацић, Немања Томић и Бранислава Капетанов, Анђелко Пушкар и Љубица Павловић.

Шорбан велики испит Илије Јовановића

Фудбалери Бачке направили су прошле недеље у Сомбору велики подвиг. После вођства Радничког од 2:0 млади играчи Бачке заиграли су одлично и на крају стигли до 2:2…

У недељу Бачкој у госте долази екипа Бора. Бор се пред почетак овогодишњег првенства појачао. На голу ће стајати одлични Хајдуковић а навалу ће водити одлични Шорбан. Млади Илија Јовановић ако буде играо, полагаће у недељу свој најтежи испит – чуваће Шорбана.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here