Ера мото-кроса на стази поред Визића (2)

Седам деценија постојања АМК „Бачка“

790
Извор: Недељне новине

Мото-крос, „Визић 81” је носилац ширења саобраћајне културе и мото спорта Јужно бачког округа, а у вези с тим, организатор овог реномираног такмичења, АМТК Бачка, изнео је следеће податке: „Сваки осми становник наше општине је члан Друштва. Од тога 1200 аутомобилиста, 150 мотоциклиста, 5.000 чланова подмлатка, 200 тракториста и 350 чланова без моторних возила.”


У организацији АМТК Бачка, одржан је 12. септембра 1982. године мото-крос „Визић 82” у Марковом долу крај Визића. У класи мотоциклиста до 250 ццм, који се бодује за републичко и савезно првенство, први је био Миодраг Тешић из Горњег Милановца, а друго Ђорђе Марушић из Чачка. Недуго после ове спортске приредбе умро је народни херој Марко Перичин – Камењар, почасни председник овог престижног такмичења.

У Марковом долу крај Визића, 29. маја 1983. одржано је међурепубличко првенство у мото-кросу у класи до 250 ццм. На стазу су изишли такмичари из Скопља, Чачка, Г. Милановца, Суботице и домаћина, Бачке Паланке. Прво место у генералном пласману освојио је Зоран Неумов из АМД „Вардар”, друго је Милош Марушић из АМД „Чачак” и треће Васил Николовски из Скопља. За АМТК Бачка возили су, Горан Вишекруна и Жељко Анушић, гледаца око 8.000.

На шампионату у мото-кросу за првенство Југославије, по лепом недељном преподневу, 28. августа 1983. године, у Марковом долу, уживало је око 12.000 људи, што је апсолутни рекорд, када је реч о посећености овој врсти спортског такмичења. Надметали су се многи „јахачи на гвозденим коњима”, али најуспешнији су били: Марјан Зоје, Драго Продали и Бернард Урбанија. Од раног јутра, у прелепом амбијенту Фрушке горе, формиране су колоне са свих страна, аутомобила, аутобуса, мотоцикла и трактора са пуним приколицама гледалаца, бициклиста и пешака, који су кренули на мото-крос у Визић. Организатор ове манифестације АМТК Бачка, у сарадњи са СО Бачка Паланка, добио је највишу оцену.

Међурепубличко такмичење у мото-кросу, у класи 125-250 ццм, одржано 27. маја 1984. године, на стази, која од ове године носи име народног хероја Марка Перичина–Камењара. У конкуренцији 18 возача, најбољи је био Бранко Савић из Чачка, а једини представник организатора овог такмичења, АМТК Бачка, био је Драган Којић, који је заузео 18. место. Ово спортско надметање пратило је 7.000 гледалаца.

На шампионату Југославије „Визић 84” 9. септембра 1984. године, на стази „Марко Перичин-Камењар”, учествовало је 19 мотокросиста, у класи 125-250 ццм. Овај спортски спектакл пратило преко 6.000 гледалаца, на коме је у првој трци победио Бернард Урбанија из Луковца, а у генералном пласману су возачи „Ленарта“ били прваци. Организатор се побринуо да ову спортску манифестацију улепшају чланови КУД-а „Коста Абрашевић“ из Бачке Паланке, а пригодан говор је одржао генерал-потпуковник Миленко Радованов-Циго.

У Визићу је 5. јула 1985. године одржан Куп Југославије у мото-кросу у класи 125-250 ццм, на коме је учествовало 27 возача. Прво место је припало Марјану Здовцу, друго Рудолфу Шпиљану, а треће Драги Предану. Пехар и медаље доделили су победницима представници организатора из АМТК Бачка, АМС Војводине и  АМС Југославије пред 8.000 гледалаца.

Међурепубличко првенство у мото-кросу, одржано 13. октобра 1985. године, на коме учествују такмичари из Црне Горе, Македоније, АП Војводине и АП Косова и Метохије. Организатор трке АМТК Бачка, уложио је велике организационе напоре и материјална средства, на уређењу стазе у Марковом долу у Визићу. Учествовало је 15 возача, први је био Бранко Савић из Чачка, други је био такмичар из скопског „Вардара”, а трећи је био такмичар из АМТК Бачка, за кога су возили Миодраг Станојевић и Александар Спасојевић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here