Формира се нова лабораторија

Времеплов „Недељне новине“ број 136 од 6. августа 1967. године

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 136 од 6. августа 1967. године.


Жетва је завршена

Жетва је завршена. Комбајни су се повукли у хангаре остављајући хиљаде хектара пожњевених површина… Деспотовљани су ипак рекордери. На задружној економији приноси износе 52 метричке центе по хектару, а на њивама индивидуалних произвођача 49! Са оваквим приносима Деспотовљани су освојили треће место у такмичењу најбољих произвођача Војводине.

На друштвеном сектору добре приносе постигло је Пољопривредно добро „Будућност“ – 44 метричке центе, а ПИК „Подунавље“, задруге у Новој Гајдобри и Гајдобри „Карађорђево“, задруга Силбаш, задруга Бач, Паланка и задруга Пивнице 40, задруга у Обровцу 39 и задруга у Товаришеву 37 метричких центи по хектару. У Нештину, Визићу и Парагама (погонима за кооперацију „Будућност“) 39,2 метричке центе по хектару. Одлични приноси забележени су и на површинама индивидуалних произвођача. Разлике више нису онакве какве су биле до пре годину дана. У неким местима приноси коопераната надмашују чак и задружну економију као што је то случај са Товаришевом, где су коопоеранти имали 40 метричких центи по хектару.

Формира се нова лабораторија

Ових дана, истина незванично, стартовала је нова лабораторија у челаревској пивари; извршене су анализе узорака из овогодишњег рода пиварског јечма са управа ПИК „Подунавље“.

-Лабораторија нам је још у фази комплетирања – кажу у Пивари – јер неки инструменти и апаратуре су ту, док друге тек очекујемо… У специјално за то адаптираним просторијама већ се могу назрети контуре будуће лабораторије. Будући да се део апарата мора набавити из увоза, рачуна се да ће до краја године лабораторија бити коначно комплетирана и пуштена у рад… Када нова и модерно опремљена лабораторија буде стартовала, пивара ће моћи да својим потрошачима гарантује један стандардан квалитет пива што ће се свакако одразити и на пласман овог популарног напитка.

„Глечери“ одушевили Дрварчане

Група од 30 омладинаца из Бачке Паланке посетила је Дрвар. У ствари, то су традиционални сусрети омладине општина Дрвар и Бачка Паланка, а од ове године и омладине општине Сечањ, односно села Крајишник. Одржани су сусрети у малом фудбалу, кошарци, рукомету и шаху. Младе Дрварчане највише је одушевио вокално – инструментални састав „Глечери“ који су наступили у Дому Партизана.

Само прве вечери било је преко 400 посетилаца. „Глечери“ су наступили у саставу: вокалиста Драган Батес, соло гитара Ђани Петрали, бас гитара Јовица Станишић, ритам гитара Владимир Харминц и бубањ Миленко Батес. Овакви сусрети омладине Бачке Паланке, Дрвара и Крајишника одржавају се сваке године.

Стигло прво грожђе

На пијачним тезгама ПД „Будућност“ углавном се продају јабуке и брескве које су по квалитету међу најбољим, док им је цена знатно нижа од оне коју нуде индивидуални пољопривредни произвођачи. Јабуке се продају по 130, а брескве по 220 старих динара, док је цена код пољопривредних произвођача 250 – 300 динара.

Интереснатно је напоменути да „Будућност“ својим ценама знатно утиче да се воће у Бачкој Паланци продаје по знатно нижим ценама, што утиче и на остале произвођаче који не могу да се упусте у конкуренцију. Почев од идуће недеље „Будућност“ ће са својих плантажа у Нештину изнети на пијацу прве количине раног грожђа. У прво време продаваће се „јулски мушкат“, а касније и „краљица винограда“ и „кардинал“. Што се цене тиче по речима шефа комерцијалне службе Петра Марцикића потрошачи ће моћи да се снабдеју по много нижим ценама него у другим градовима…

Из матичарског звања

Добили сина: Пава и Ђура Палинкаш, Вера и Иван Јавор.

Добили кћер: Смиља и Обрен Бајић, Евица и Јосип Клисарић, Јока и Радомир Рашљић, Стаменка и Душан Симеуновић, Ковиљка и Душан Бошњак и Ружица и Миленко Живић.

Венчани: Милисав Митић и Милица Јатић, Милан Баук и Зора Ступар и Антал Конц и Катица Ватраљ.

Умрли: Штефан Ломљански (25), Лиза Гашпаровски рођена Дорнаји (75), Александар Тот (82) и Стоја Мандић рођена Дошен (84).

„Бачка“ још није спремна

…Тренер Хирман и „технико“ Малетин нису задовољни садашњом формом својих фудбалера. То је најбоље показала утакмица против чехословачке екипе „Мартин“. Гости су у сваком погледу надиграли домаће фудбалере на којима се осећа да су недовољно припремљени и да имају запаљење мишића…

„Бачка“ је недавно потписала међусобну четворогодишњу обавезу са Илијом Јовановићем који је дошао из митровачког „Радничког“. По свему судећи овај фудбалер ће са успехом заменити Раца на месту центархалфа пошто алтернација са Апрцовићем на овом месту није успела. Сви су изгледи да ће се успешно завршити и преговори са Сердаром из Куле и Кнежевићем из шабачке „Мачве“. У међувремену „Бачку“ су напустили Граховац и Рајко Гајић, а управа је предложила Латковићу, Зиројевићу. Рашијовану, Томићу, Ивковићу, Ђукићу и млађем Гајићу да могу добити исписнице и да клуб на њих више не рачуна за састав тима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here