Iz istorije: Dve teške nesreće koje su potresle Čelarevo

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 43 od 24. oktobra 1965. godine

1738
Раскрсница: Краља Петра Првог и Жарка Зрењанина

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 41 od 10. oktobra 1965. godine.


Svečano proslavljen Dan oslobođenja

Ovogodišnji Dan oslobođenja svečano je proslavljen u Bačkoj Palanci i svim selima naše komune. Ovaj značajan datum obeležen je prigodnim svečanostima i raznovrsnim sportskim i drugim manifestacijama.

Uoči 20. oktobra, u sali Amaterskog pozorišta u Bačkoj Palanci održana je svečana akademija u izvođenju učenika Gimnazije, Osnovne škole „Veselin Masleša“ i Škole za osnovno muzičko obrazovanje.

Pored raznovrsnih sportskih takmičenja na Dan oslobođenja omladina, pitomci novosadskog Vojno–medicinskog centra i ostali građani položili su vence na grobove boraca i žrtava fašističkog terora. Posetom vojnika, koji su letos branili Bačku Palanku od vodene stihije, otpočinje saradnja između naše organizacije Saveza omladine i pripadnika vojno-medicinskog centra.

U toku jednodnevnog boravka gosti su posetili Industrijski kombinat, primio ih je i predsednik Opštinske skupštine Svetozar Preradov, a uveče je organizovano zajedničko zabavno veče omladine i pitomaca.

Dvojica mrtvih i dvojica povređenih

Slavko Kojić službenik i Mile Stupar, vozač, obojica zaposleni u preduzeću „Dunav“ u Čelarevu, izgubili su živote u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se desila u sredu 20. oktobra oko osam časova na trećem kilometru druma od Bačke Palanke prema Čelarevu.

U istoj saobraćajnoj nesreći povređeni su Mirko Stupar i Pero Čokotić. Život povređenog Stupara i dalje je u opasnosti.

Do nesreće je došlo kada je autobus NS 65 – 90, vlasništvo Autotransportnog preduzeća „Vojvodina“ u Novom Sadu, kojim je upravljao Boško Subotić naleteo na „fiat 1300“ NS 130 – 89, vlasništvo preduzeća „Dunav“ u Čelarevu kojim je upravljao vozač Mile Stupar.

Na mesto nesreće ubrzo su stigli predstavnici preduzeća „Dunav“. Među prvima je bio direktor Momčilo Karanović koji je istim kolima trebalo da putuje, ali je u poslednjem trenutku bio sprečen, pa je svoje mesto ustupio električaru Petru Čokotiću…

…Odmah posle uviđaja vozač autobusa Boško Subotić, stavljen je u pritvor.

Mirko Stupar operisan

Vest o tragediji bolno je odjeknula u kolektivu „Dunava“ i potresla celo Čelarevo. Veselje povodom Dana oslobođenja sela pretvorilo se u tugu, a već istaknuta zastava na vratima užarije spuštena je na pola koplja…

… -Mirko Stupar je u četvrtak ujutru operisan i oseća se bolje – kažu u Centru za reanimaciju. – Došao je svesti i nadamo se ukoliko ne nastupe nepredviđene komplikacije, da ćemo ga spasti. Najteže povrede zadobio je po glavi, dok je prelom leve ruke lakše prirode…

…Vrlo lep gest drugarstva pokazali su radnici „Užarije“, kada su doznali za nesreću – njih oko 25 istoga dana otišlo je u Kliničku bolnicu da ponudi svoju krv povređenim drugovima…

Izgorela crkva

Prošle srede nešto posle sedam časova u Čelarevu se iznenada zapalio toranj katoličke crkve koji su opravljali radnici. Tom prilikom poginuo je kvalifikovani zidar Đuro Dopuna koji je iskakanjem sa tornja pokušao da se spase od požara…

…Izašavši na krov, Dopuna je primetio da je i krov počeo da hvata plamen. Jedino što mu je preostalo bio je skok sa visine od dvadeset i četirimetra. Skok je bio smrtonosan i Dopuna je na mestu ostao mrtav…

Velika robna kuća konfekcije

Poznato novosadsko preduzeće ženske konfekcije „Novitet“ otvoriće ovih dana svoju prodavnicu u centru Bačke Palanke.

Očekuje se da će ova velika i dobro snabdevena prodavnica doprineti da kupci iz Palanke i okolnih mesta ređe putuju u Novi Sad kada je u pitanju kupovina odeće ili galanterije.

-Naša prodavnica ili tačnije rečeno modna kuća – kaže Rajko Pešić, direktor prodajne mreže „Noviteta“ – stavlja na raspolaganje kupcima širok izbor muške, ženske i dečje konfekcije, trikotaže i galanterije. U mogućnosti smo da pružimo tako veliki asortiman pošto nećemo prodavati samo proizvode „Noviteta“ već i najuspelije modele naših poslovnih pratnera, renomiranih kuća kao što su „NIK“ i „22. decembar“ iz Zagreba, „Mura“ iz Murske Sobote i „Kotka“ iz Krapine.

Nova prodavnica u Palanci ni u čemu neće zaostajati za već poznatom „Novitetovom“ u Novom Sadu, kako u pogledu asortimana takom i u snabdevanju poslednjim modnim novitetima.

Ukusno uređena prodavnica sa oko 400 kvadratnih metara prodajnog prostora uređena je na principu samoizbora, tako da je svaki model na dohvat kupcima. Za njenu adaptaciju i opremu preduzeće „Novitet“ je uložilo sumu od oko 25 miliona dinara.

Prijateljski, ali borbeno

„Bačka“ – reprezentacija čitalaca „Nedeljnih novina“ 5:2 Igralište Bačke, gledalaca oko 500. Sudija Ljuba Radanović iz Bačke Palanke. Strelci Vlajkov i Plačkov (autogol) za reprezentaciju, Milutinović, Redenc, Rašiovan i Plačkov za Bačku.

REPREZENTACIJA ČITALACA: Bates, Solomun, Karakaš, Beatović, Morača, Jević, Bailov, Gajić, Vlajkov, Karakaš, Jelačić. Još su igrali, Kljajić, Pokrajac, Kaćanski, Zorić, Kesić. BAČKA: Zorić, Latković, Gajić, Kirtić, Plačkov, Milutinović, Rajšp, Miškov, Redenc, Aprcović, Imbronjev. Još su igrali, Jugović, Drašković, Đukić, Rašiovan.


Pogledaj: „Žao mi je Palanke…“ – Borka Beger

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here