Несташица телевизора у Бачкој Паланци

Времеплов „Недељне новине“ број 160 од 28. јануара 1968. године

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 160 од 28. јануара 1968. године.


Младеновљани и Паланчани уписују зајам

Највећа послератна акција у Босни и Херцеговини, модернизација и реконструкција путева у овој нашој републици, наишла је на велики одзив и на подручју наше општине. Младеновљани су већ почели да прикупљају зајам, а у Бачкој Паланци ће ускоро почети упис зајма. Прошле недеље у Младенову су боравили и Хајро Капетановић, председник Комисије за борачка питања Југославије, генерал Мићо Колунџија и генерал Младен Рађеновић, секретар ОК СКС из Босанске Крупе.

После збора почео је упис зајма што је пропратила и телевизијска камера. У Младенову је до сада око 110 становника уписало зајам у износу од око пет милиона старих динара. Највећи зајам дао је радник са Карађорђева Миле Давидовић у износу од 1.500 нових динара, затим Триво Ковачевић 1.030, по 1.000 динара Јово Калуђер и Милан и Зора Медић, 900 динара Ђорђе Ћургуз, итд.

Производња ће бити утростручена

За ткачницу „Борис Кидрич“ у Гајдобри настали су бољи дани. Још су у сећању оне ветрометине када је без своје воље овај колектив морао да напусти „патронат“ Индустријског комбинта у Бачкој Паланци. Да ли је то био мудар потез или не, показаће време. Чињеница је, међутим, да су прилике у овој гајдобранској фабрици почеле да се сређују. Томе су, по општем мишљењу у привредним круговима, допринели санациони кредити од 570.000 динара из фонда заједничких резерви општинске Скупштине…

– Пре три месеца у нашим погонима – рекао нам је директор Велимир Литричин – почела је монтажа нових разбоја које смо уз минимална улагања добили као пренос основних средстава од фабрике „Пазинка“ из Пазина… Када се монтирају савремени разбоји у овој ткачници увешће се трећа смена што ће у овој години обезбедити производњу од 3.270.000 метара памучног платна.

– У односу на прошлу годину производња ће се у нашим погонима утростручити – истиче Литричин. А што је најважније у првим јануарским данима успели смо да уговоримо испоруку 80 одсто овогодишње производње, у вредности од десет милиона динара…

Грађани ухватили провалнике

Јоца Грујић, земљорадник из Деспотова, приметио је ноћу између 21. и 22. јануара светло у продавници мешовите робе и одмах посумњао да се ради о провали. Грујић је у помоћ позвао и приватног угоститељског радника Љубомира Николића и са још неколико грађана пошао у потеру за лоповима. Када су провалници приметили шта им се спрема дали су се у бекство преко оближњих башта.

Да би их уплашио Љубомир Николић је неколико пута опалио из пиштоља што је заплашило једног од провалника кога су грађани ускоро ухватили. Тек сутрадан Деспотовљани су нашли и другог провалника који се крио у једној стаји. Приликом провале Тибор Илић из Фекетића и Бела Јанош из Врбаса, иначе стари познаници СУП а, разбацали су по продавницама скоро сву робу тражећи где се налази дневни пазар, али пошто га нису могли пронаћи узели су само неке ситне ствари.

Захваљујући Јоци Грујићу и Љубомиру Николићу, као и осталим грађанима Деспотова, ова двојица дрских провалника одмах су ухваћена и они ће ускоро одговарати пред судом.

Омладински „Микрофон је ваш“

Прошле суботе у сали Аматерског позоришта омладина је приредила „емисију“ у стилу „Микрофон је ваш“. Доста бучности, аплауза, још више звиждука, хладна сала препуна омладинаца. У таквој атмосфери очигледан је био недостатк добре организације. Чак ни присуство једног ватрогасца није спречило појединце да пуше у сали. Духовити конферансе Милан Бурсаћ узалуд се трудио да одржи „ниво“ приредбе.

Прву награду у извођењу забавних мелодија добила је Мира Јанко, ученица Економске школе, за песму „Вино и гитаре“, а у конкуренцији народних песама прва награда припала је Богдану Вујкову, трговачком раднику, за песму „Имао сам цуру у сокаку моме“. Награду публике добила је пионирка Љиљана Ђурић за песму „Каљинка, Каљинка“.

Кожара мора да се сели

Група грађана из улице Иве Лоле Рибара недавно је писменим путем тражила од санитарног инспектора да се забрани даљи рад откупној станици коже у Бачкој Паланци. У петицији, чији је један примерак послан и покрајинском санитарном инспектору, грађани су изнели да се чак и у ове зимске дане из кожаре шири непријатан мирис који је загадио скоро читаву околину. Неподесне просторије и складишни простор за откуп коже највећи су узрок што се непријатан мирис коже шири до скоро пола улице Иве Лоле Рибара.

Када је већ сада такво стање, шта ли ће тек бити на пролеће када наступе топлији дани – питају се грађани потписници петиције. И још нешто натерало је грађане да упуте жалбу санитарном инспектору. Када камиони „Југокоже“ из Суботице утоварују сирову кожу за превоз, по улици се могу наћи локве крви које се цеде из камиона.

Пошто се откупљује кожа од угинулих животиња није потребно истицати да је ово најлакши начин преношења разних инфективних оболења и зараза…

Несташица телевизора у Бачкој Паланци

Шта је разлог овом застоју око набавке телевизијских пријемника? Нишка фабрика РР све до недавно је могла изаћи у сусрет својим потрошачима и снабдети их са свим врстама телевизијских пријемника. Међутим у последње време фабрика је прешла на стандардизацију својих производа, тако да је сада потражња за телевизорима ове реномиране фабрике сваким даном све већа и већа. Трговинско предузеће „Подунавље“ у Бачкој Паланци, а исти случај је и са „Звездом“ из Гајдобре и „Авалом“ из Челарева, никако не могу да подмире потребе својих потрошача. Када смо неки дан посетили продавницу „Новитет“ у Бачкој Паланци, интересујући се за набавку телевизора, рекли су нам да је то сада врло тешко и да нишка фабрика не може да подмири потребе својих потрошача..

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here