Pivarski ječam iz Mladenova za Bečlije

Vremeplov „Nedeljne novine“ broj 62 od 6. marta 1966. godine

527

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 62 od 06. februara 1966. godine.


Svi su za integraciju

Prošle nedelje održana je zajednička sednica članova SK zemljoradničke zadruge i ZPZ „Nova Vojvodina“ kojoj je prisustvovalo preko 70 članova obe radne organizacije. Jedina tema o kojoj se raspravljalo bila je integracija dve zadruge čije je postojanje u selu često dovodilo do nelojalne konkurencije.

Pošto su u obe zadruge razmotrili pitanje integracije i njenu opravdanost, to je ovo pitanje stavljeno pred članove SK da daju svoje mišljenje. Inženjer Čedo Bjelica izneo je želju oba kolektiva da se integrišu.

– Da je ranije došlo do ove integracije, za šta su postojali opravdani razlozi, onda bi naša buduća organizacija bila još jača – rekao je Milorad Komad sekretar ZPZ „Nova Vojvodina“. Pored toga i selo bi imalo koristi. RistoPojužina je istakao da u celoj Srbiji samo dva mesta imaju dve zadruge. To su Gajdobra i Titel.

– Do sada ni jedna radna organizacija u mestu nije ništa učinila u preobražaju sela – istakao je u svojoj diskusiji Milan Radovanović, sekretar MKSK. Zatim je istakao da svaki član SK treba da zauzme pravilan stav prema pitanju integracije što bi u velikoj meri olakšalo posao radnim kolektivima…

Pivo za Bečlije

Ovih dana Zemljoradnička zadruga iz Mladenova prodala je prošlogodišnju proizvodnju pivarskog ječma. Za razliku od ranijih godina oko 80 tona sirovine za proizvodnju piva prodato je Austriji.

Doduše, bilo je interesovanja i od domaćih proizvođača, ali je ponuđena cena bila nešto niža nego što su Austrijanci ponudili preko „Jugoinspekta“ iz Beograda.

…Inače pivarski ječam iz Mladenova dobrog je kvaliteta, o čemu su se izjasnili i predstavnici austrijske firme kojoj se isporučuje sirovine…

Uhvaćeni „pozajmljivači“ kola

U prošlom broju smo objavili informaciju da su organi sekretarijata za unutrašnje poslove na tragu drskim kradljivcima koji su u noći između 18. i 19. februra obili garažu u dvorištu zgrade u Miletićevoj ulici broj 40 i ukrali novi auto „Fiat 1300“ vlasništvo Lazara Krivokuće.

Posle su ukradeni automobil slupan ostavili pred ulazom u Industrijski kombinat. Pre dva dana uhapšena je grupa od petorice starijih maloletnika koji su pred islednim organima priznali ovu krađu. Naime, oni su se posle krađe kola „provozali“ do Gajdobre, zatim su nastavili put u Silbaš, Novi Sad i Beograd i odavde su produžili za Kačarevo gde im se desio maler pošto su u krivinu ušli prebrzo, udarili su u jednu kuću, slupali desni far i ulubili karoseriju.

Pošto je motor ostao neoštećen nastavili su put u Bačku Palanku kako bi vratili kola njegovom vlasniku. Ova grupa je u toku poslednja dva meseca izvršila krađu pet mopeda u Bačkoj Palanci koji su takođe pronađeni ostavljeni u raznim mestima.

Bogat program proslave

Ove godine priprema se bogat program proslave 8. marta, međunarodnog dana žena. U većem broju radnih organizacija, u školama i ustanovama svuda će se zaposlenim ženama i majkama na neki način odati priznanje i obeležiti njihov dan…

U Bačkoj Palanci biće organizovan povodom proslave Dana žena program u nekim radnim organizacijama. Omladinska sekcija novoosnovanog društva „MR Štefanik“ priprema priredbu u čast ovog praznika.

Konferencija za društvenu aktivnost žena naše opštine, međutim, organizovala je dve vrlo zanimljive priredbe kojima će obeležiti praznik: na sam Dan 8. mart u sali Amaterskog pozorišta gostovaće ansambl narodnih pesama i igara OKUD „Ivo Lola Ribar“ iz Beograda, dok će u nedelju 13. marta, takođe u čast proslave Dana žena, biti održana priredba u velikoj sali hotela „Turist“.

U ovom programu učestvovaće više solista zabavne i narodne muzike Nedeljko Bilkić, Marija Grozdanović, Anica Jocić i drugi, kao i popularni duet harmonika Radojka i Tine Živković.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Lepši prilaz gradu

U prošlu subotu održana je godišnja skupština Pokreta gorana bačkopalanačke opštine na kojoj je razmatran dosadašnji rad goranskih brigada u selima naše opštine… Istina, Pokret gorana postoji kako u Bačkoj Palanci tako i u svim selima komune i broj članova se popeo na oko 4.000, ali je zapaženo da su u pitanju obično učenici osnovnih i srednjih škola, dok među radničkom omladinom i među odraslima Pokret gorana nije uspeo da osvoji veći broj simpatizera. Prošle godine, istaknuto je na skupštini, gorani su uspeli da pošume oko deset hektara zemljišta zasađeno je i više drvoreda i ukrasnog zelenila u akcijama za ulepšavanje mesta u opštini…

Najveći ovogodišnji posao biće početak pošumljavanja kompleksa od 100 hektara između Čelareva i Bačke Palanke kanadskim topolama i uređivanje prilaza Bačkoj Palanci…

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Rosa i Ratko Vasić; Zora i Rade Radovanović; Đurđevka i Ante Jajčević; Stana i Stevan Vodalov; Mika i Slobodan Anušić; Ljubica i Steva Perić; Ana i Pavle Mučaji.

Dobili ćerku: Marija i Stevan Stankov; Jelica i Sava Kirtić.

Venčani: Ana Fodor i Đuro Knežević; Mika Benić i Slobodan Anušić; Milka Puđa i Rade Puđa; Jovanka Bijeljić i Janoš Berdi, Zuska Hemelas i Stevan Miloradov. Umrli: Josip Balog, rođen 1894. godine; Alka Šešević, rođ. Miškov 1914. godine; Danica Pavkov, rođena Miškov 1897. godine.


Pogledaj: Evo u kojim firmama su bile najveće plate

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here