Пропао коловоз на путу за Илок

Времеплов „Недељне новине“ број 140 од 3. септембра 1967. године

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 140 од 03. септембра 1967. године.


Почела берба хмеља

У прошли понедељак почела је берба хмеља на хмељарницима у нашој општини. Рачуна се да ће уз помоћ око шест хиљада сезонских радника из Босне, Србије, Баната и Срема кампања бити завршена за двадесетак дана.

Највеће површине под хмељом имају Пољопривредно добро „Будућност“ из Бачке Паланке – 130 хектара на пет хмељарника и Пољопривредно –индустријски комбинат „Подунавље“ из Челарева.

Према првим резултатима приноси ће бити мањи него лане када је забележен просечан принос од 19,30 метричких центи по хектару, али ће зато квалитет бити најбољи у последњих десет година јер овогодишњи род није био нападан од пламењаче, бухача нити пак црвеног паука – па се то и одразило на квалитет плода.

Цвет добродошлице за малишане

Основна школа „Клара Фејеш“ није у ништа бољој ситуацији од осталих бачкопаланачких основних школа. Проблем број један и овде су просторије: требало би и бољих и бројних учионица за несметано извођење наставе.

– Рачунамо да ће ове школске године код нас бити око 700 ученика – рекао нам је Стеван Топалов, директор школе – наставу ћемо изводимо у две смене. За нас је то јако важно јер би трећа смена отежала посао како ђацима тако и наставницима и квалитет наставе би свакако трпио…

Уз почетак нове школске године у основним школама треба додати још и ово: ситуација у погледу смештаја ученика у – „Веселин Маслеша“, „Петар Драпшин“ и „Клара Фејеш“ – из године у годину се погоршава. Број ученика расте, као и претрпаност и то је препрека за нормално одвијање наставе… Неопходно је, да се изграде бар две нове школе за потребе основног школовања и то једна у старој Паланци и једна у центру града…

Све је више рибокрадица

Пре неколико дана у нашу редакцију дошла је група грађана и испричала нам да рибокрадице беспоштедно лове и рибу и рибљу млађ. Тако је једна група уловила око шездесет килограма рибе.

Грађани кажу да се рибокрадице најчешће служе забрањеним средствима: „сачмама и „кошарама“. Какве ће све то последице имати, није потребно наглашавати. Због свега тога је нужно да се пооштре мере контроле на Дунаву и да се прекршиоци најоштрије казне.

Водовод и у Младенову

Петнаестог септембра у Младенову ће на свечан начин бити пуштен у рад водовод. Тако ће поред Товаришева, Младеново бити друго село у нашој општини које је изградило водовод.

Капацитет младеновачког водовода је 5.000 литара што сасвим одговара потребама села. Из средстава месног самодоприноса за изградњу водовода ове године је утрошено 20 милиона динара. Многи грађани изразили су жељу да се прикључе у водоводну мрежу.

– Изградњом водовода најзад ће бити решено и питање снабдевања грађана са водом. Ове године смо изградили хидрофор, три чесме и водоводну мреже у дужини од 650 метара, а за идућу предвиђамо проширење мреже по читавом селу – каже секретар Месне заједнице Петар Кумовић.

Пропао коловоз на путу за Илок

Ране јутарње путнике који су у прошли понедељак хтели да путују скелом за Илок изненадила је препрека: прави правцати кратер дубине преко два метра који се пружао средином читавог асфалтног коловоза… Узрок слегања била је вода која је протицала испод друма на старом насипу што дели „тиквару“…

– Тражићемо накнаду штете од инвеститора због овог прекида саобраћаја – каже Славко Малетин, директор „Дунавпревоза“ – која грубо израчунато износи нешто преко два милиона старих динара. Много озбиљније, питање, је, међутим, шта ће се даље предузети јер је вода на безброј места пронашла себи путеве испод насипа па чак и испод наших пословних просторија…

Нова продавница „Котекс“

Трговинско предузеће „Подунавље“ из Бачке Паланке отвориће ових дана своју нову продавницу „Котекс“ у улици Веселина Маслеше.

– Знатно ћемо повећати спортске и друге реквизите, како наши потрошачи не би морали због ситнице да одлазе у Нови Сад – каже пословођа Драгутин Новак.

– У могућности смо да пружимо и већи асортиман пошто ћемо се сада снабдевати од „Спорта“ и „Ловца“ из Београда, „Словенија – спорт“ из Љубљане и „Рибоматеријал“ из Загреба.

Паланачки „пратер“

У Бачкој Паланци ових дана гостује познати чехословачки забавни Луна парк „Астра“ из Прага. Скучен простор на пијаци где је смештен овај забавни парк не дозвољава да гости из Чехословачке прикажу своју највећу атракцију – аутомобиле на електрични погон. И поред тога Луна парк је добро посећен.

Умерени оптимизам

Прошлонедељни пораз против Будућности из Титограда, многи симпатизери Бачке тешко су примили. Они који су присуствовали недељном сусрету кажу да Бачка одавно није пружила тако бледу игру. Недељна утакмица са Сутјеском биће још једно велико искушење за домаћу екипу.

Лево крило Вишекруна ове јесени ће морати паузирати најмање два месеца ради опоравка… Постоје реални изгледи да се у недељном тиму појави и Лазар Лемић који ће до одласка у Француску одиграти још неколико утакмица за Бачку и тек онда се са исписницом појавити у новом клубу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here