Златни Орлићи узданице Орлова, Габријел Жезус једини међу Бразилцима

ФОТО: Принтскрин

Међу 26 репрезентативаца Србије за Светско првенство у Катару биће осам играча освајача Мондијалита за играче до 20 година 2015. на Новом Зеланду.

У квалификацијама су увек на списку били голмани Предраг Рајковић и Вања Милинковић-Савић, Милош Вељковић, Сергеј Милинковић-Савић, Андрија Живковић, Немања Максимовић, Марко Грујић, а у Лиги нација придружио им се Срђан Бабић и селектор Драган Стојковић одлучио је да и њега поведе на планетарни шампионат.

У протеклих осам година од златних Орлића Вељка Пауновића за А тим Србије играли су још Марко Гајић (код селектора Младена Крстајића и Драгана Стојковића), Саша Здјелар (код Славољуба Муслина), Мијат Гаћиновић (код Славољуба Муслина, Младена Крстајића и Љубише Тумбаковића), али су били далеко од шансе да се изборе за место у тиму на највећем такмичењу.

Учинак у квалификацијама и Лиги нација потврђује да смо од генерације која нам је донела највише радости у новијој историји добили велики број одличних играча. Сувишно је и напомињати да се Орлови тешко могу замислити без Сергеја Милинковић-Савића, иако од 2016. до пред крај 2017. није играо за репрезентацију јер се није уклапао у „концепцију” Муслина.

Заблистао је ас Лација и у полуфиналу баража за ЕП 2020. против Норвешке у Ослу кад је на клупи седео Љубиша Тумбаковић, али је дефинитивно код Драгана Стојковића пронашао себе. Прошле године отклоњене су и сумње да Милинковић-Савић и Душан Тадић не могу да играју заједно. Пикси је доказао да може да упари њих двојицу, као и нападаче Александра Митровића и Душана Влаховића.

Сергеју се у државном тиму на пријатељској утакмици против Катара пре годину дана придружио брат Вања. Високи чувар мреже можда буде и први голман Орлова на Светском првенству у Катару.

Прва или друга опција нашег селектора испред мреже на Мондијалу биће Предраг Рајковић.

Због казне, односно црвеног картона у Љубљани кад је седео на клупи, Рајковић је пропустио последње две утакмице Србије у Лиги нација, а чини се да је Милинковић-Савић искористио шансу. Предраг одлично брани у Мајорки, где је стигао летос из Ремса, па је Стојковић на слатким мукама коме ће указати шансу против Бразила 24. новембра.

Милош Вељковић се у протеклом циклусу квалификација изборио за место стандардног штопера. Нема сумње да ће бити стартер од првог меча у Катару. Момак рођен у Базелу играо је и претходни меч Орлова на Мондијалу – против Бразила у последњем колу групне фазе 2018. у Русији.

Андрија Живковић није откровење, јер нам је већ дуго познат, али је са доласком Пиксија и он показао да може да буде значајан адут Србије. Повреда Лазовића уочи прошлогодишњег гостовања у Лисабону омогућила је Живковићу да се истакне. Иако је покривање целе десне стране захтевно за њега, Андрија је одличан у офанзиви, посебно у центаршутевима за Митровића и Влаховића.

Немања Максимовић више је играо код претходних селектора. Због лошег статуса у Валенсији пре четири године није путовао на СП у Русију и играч одлуке у финалу Мондијалита против Бразила заслужио је да коначно осети чар највећег светског такмичења.

Марко Грујић био је на списку и на прошлом планетарном шампионата у Русији, али није улазио у игру. Добрим играма у Порту задобио је Пиксијево поверење, иако је извесно да ће поново бити са клупи.

Срђан Бабић је последњи од јунака са Новог Зеланда позван у А репрезентацију. Стојковић се одлучио а му пружи шансу после одличних игара и статуса заменика капитена у Алмерији. На тај начин Бабић је решио дилему, ако је уопште имао, да ли да игра за Србију или Босну и Херцеговину пошто је рођен у Бањалуци. Високи дефанзивац требало би да у Катару буде замена за Страхињу Павловића.

ГАБРИЈЕЛ ЖЕЗУС ЈЕДИНИ МЕЂУ БРАЗИЛЦИМА

Србија ће имати осам, а Бразил само једног играча на Мондијалу у Катару из финала Светског првенства за играче 2015. на Новом Зеланду. Габријел Жезус једини је од селекције поражене у финалу од Орлића изборио место у тиму Титеа.

Жезус, логично, направио је најбољу каријеру из те генерације. Из Палмеираса је 2015. прешао у Манчестер сити, а минулог лета се преселио у Арсенал. За А репрезентацију Бразила одиграо је 56 утакмица и постигао 19 голова, дакле више од било ког златног Орлића.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here