Спортски део историје АМК „Бачка“

Седам деценија постојања АМК "Бачка"

Извор: Недељне новине

Важна страница у историји Ауто-мото клуба „Бачка“ је њен спортски део. О успесима сведоче и бројни пехари, дипломе и медаље освојене на разним такмичењима широм Југославије у мото кросу, картингу и релију.


Значајнији спортски резултати долазе у мото кросу са отварањем стазе крај Визића „МарковДо“ (12. септембра 1982. године одржана је мото-крос трка „Визић 82”). На стазу су изашли такмичари из Скопља, Чачака, Горњег Милановца, Суботице и домаћина Бачке Паланке.

Прво место у генералном пласману освојио је Зоран Неумов из АМД Вардар, друго Милош Марушић из АМД Чачак и треће Васил Николовски из Скопља. За АМТК Бачка возили су Горан Вишекруна и Жељко Анушић, а гледалаца је било, како тада пишу „Недељне новине“, око 8.000. Од такмичара који су возили за АМТК Бачка тих година (средина осамдесетих прошлог века) треба још поменути Миодрага Станојевић Александра Спасојевића. После смрти Марка Перичина –Камењара 1982. године, почасног председника овог престижног такмичења у Визићу, мото крос стаза је названа по њему. У картингу спортски део почиње са картинг школом у оквиру АМД „Бачке“. АМД „Бачка“ почетком осамдесетих година на иницијативу Светозара Јовића – Панчоса набавља 8 картинга произвођача Застава и Копривица, те тако почиње са радом прва картинг школа.

Основношколци из четири паланачке школе, који су дошли у АМД „Бачку“ на препоруке наставника техничког образовања, започињу часове из основа мотористике и основа техника вожње, а то знање примењују на импровизованој стази СЦР „Тиквара“ користећи атлетску стазу и чуњеве.

Свака група је имала око 30 полазника и после извесног времена родила се идеја да се наступи на шампионату Србије у картингу. Такмичарска екипа се бирала на основу резултата на тренинзима. Треба знати да је у то време за полазнике школе картинга све било бесплатно.Нису се наплаћивали ни часови, ни коришћење картинга, као ни потрошено гориво.

Први испити спретности су организовани у Вуковару, где побеђује Александар Петровић. Године 1985. на Шампионату Н1 (60 ццм3) наступају: Нађ Нандор, Горан Богдановић, Голуб Јовић, Радомир Сабљић, Борис Живковић и Дејан Поповић. Екипа неочекивано у изузетно јакој конкуренцији (на суботњим тренинзима је било и до 50 картинга) од старта бележи сјајне резултате.

Поред Светозара Јовића – Панчоса, као вође екипе и Лацике Папа, као механичара, подршка долази и од других ентузијаста и пријатеља Ауто-мото клуба. Већ у Лесковцу, где се такмичењ одржало недуго после шампионата у Н1 класи, такмичари АМК „Бачке“ долазе до прве победе. Ту прву победу је извојевао Голуб Јовић, а на крају сезоне 1985. АМК „Бачка“ осваја екипно прво место у класи Н1. У појединачној конкуренцији такмичари АМК Бачке суосвојили четврто (Јовић), пето (Сабљић)  седмо (Нађ) место.

Сабљић, Нађ и Богдановић настављају са такмичењима и следећих сезона, те тако у јачој класи Н2 Нађ осваја четврто и пето место у генералном поретку појединачно, али највећи успех долази у сезони 1988. Те године Радомир Сабљић узима и прву титулу шампиона Србије.

Захваљујући раду картинг школе многи полазници су добили интересовање за ауто мото спорт, као и за саобраћај, те постали врснивозачи, ауто-механичари или су на неки други начин остали уз аутомото спорт.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here