U hotelu „Turist“ takmičenje u daktilografiji

„Nedeljne novine“ broj 75 od 5. juna 1966. godine

593

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 75 od 05. juna 1966. godine.


Još uvek malo boračkih stanova

Na području bačkopalanačke opštine živi oko 3.500 boraca i učesnika NOR-a. Nosilaca „Partizanske spomenice 1941. godine“ je 257, učesnika borbe od 1941., bez spomenice oko 1.300, od 1942. ima ih 460, od 1943. oko 340, od 1944. oko 700, i od 1945. godine oko 1.000 učesnika NOR-a…

Tek početkom 1963. godine, počeo se ozbiljnije rešavati stambeni problem učesnika NOR – a. Za poslednje tri godine rešena su 162 stambena problema. Međutim, još uvek ima 83 slučaja koji zahtevaju neodložno rešavanje. Postoje i četiri nosioca SPOMENICE čiji problem nije rešen, a među njima je i 18 boraca od 1941. godine…

U novembru ručni traktori domaće proizvodnje

Labinski „Istratrnas“ i bjelovarska fabrika „Tomo Vinković“ dogovorili su se o kooperaciji u proizvodnji ručnih traktora i priključnih oruđa. Proizvodnji će se pristupiti uz saradnju nekih italijanskih firmi… „Istratrans“ i „Tomo Vinković“ su se dogovorili da se u Labinu proizvode ručni traktori namenjeni obradi tla u jadranskom području, a u Bjelovaru traktori za ravničarske predele.

Partneri će zajednički odabrati kooperante za izradu pojedinih delova ili celih priključnih oruđa. Prema tome, u Labinu će se proizvoditi ručni traktori tipa ZAF, a u Bjelovaru tipa „Paskvali“. Kako uz oba traktora uglavnom idu ista priključna oruđa (ukupno dvadeset vrsta), smatra se da i njihovu proizvodnju treba organizovati u okviru poslovno – tehničke saradnje oba partnera.

U „Slogi“ – složno

Nema kod nas ničeg interesantnog – odmah su namrekli u ciglani „Sloga“ – nemamo nekih  problema u proizvodnji niti u plasmanu cigala. U kolektivu je sve u redu, radimo… Od početka ove godine plan ciglane je redovno ispunjavan, pa ček se, prema svim znacima, očekuje da će biti prebačen.

– Pomoglo nam je u tome pogodno vreme – kaže Milan Vulić direktor ciglane – jer kod nas proizvodnja zavisi i od toga da li je vreme lepo ili pada kiša. Ovo proleće je bilo lepo pa je i kod nas sve teklo u najboljem redu… Oko 80 radnika i službenika koliko ih je sada u „Slogi“, predstavljaju složan mali kolektiv koji se već godinama ne menja. Iako se plate ne nalaze u vrhu rang – liste primanja u radnim organizacijama naše komune, ali planira se da se ove godine povećaju za pet – šest hiljada dinara.

Autobus umesto K – 15

Nedavno je Radnički savet Poljoprivrednog, lovnog i šumskog gazdinstva „Karađorđevo“ doneo odluku da svojim radnicima i službenicima ne isplati 1,5 odsto od bruto godišnjih dohodaka, namenjen kao naknada za putovanje na godišnji odmor. Umesto ovoga, dogovoreno je da se kupi nov autobus. Njime bi se radnici prevozili do svog odmarališta Rogoznica kod Splita…

Umesto da se isplati oko sedam miliona starih dinara na ime godišnjih odmora, dodaće se još 11 miliona za kupovinu autobusa. Ova sredstva obezbediće se iz fondova gazdinstva, a time će biti rešen i problem putovanja dece sa „Karađorđeva“ u Mladenovo i Bačku Palanku radi pohađanja školske nastave.

Kako su godišnji odmori na pragu, radnici spomenutog preduzeća mahom su se već odlučili da odmor provedu u svom odmaralištu u Rogoznici. Autobus će svakih 15 dana u ovom pravcu kretati. Usput će se zadržavati nekoliko dana u onim mestima koja putnici – radnici gazdinstva žele da vide.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

Prvo mesto Palančanima

Pod pokroviteljstvom predsednika opštinske skupštine Svetozara Preradova, 28. i 29. maja u Bačkoj Palanci u sali hotela „Turist“, u organizaciji Ekonomske škole iz Bačke Palanke održano je XIII republičko takmičenje u daktilografiji učenika ekonomskih škola iz Socijalističke republike Srbije. Učestvovalo je 209 takmičara iz 18 Ekonomskih škola.

U ukupnom plasmanu najbolji uspeh postigla je Ekonomska škola iz Bačke Palanke koja je po peti put osvojila prvo mesto u Srbiji. Najbolji pojedinci bili su: Za prvi razred Toma Mačković iz Subotice sa 263 čista otkucaja u minutu; Za drugi razred Milenko Doroslovac iz Bačke Palanke sa 239,8 čistih otkucaja u minutu; Za III razred Đorđe Borocki iz Bačke Palanke sa 301 čistih optkucaja u minutu (to je ujedno i najbolji rezultat na ovom takmičenju); Za četvrti razred Sofija Ubavin iz Bačke Palanke sa 275 čistih otkucaja u minutu.

Mlad krompir 90 dinara kilogram

Cene su bile sledeće: Mlad krompir 90 dinara kilogram, jagode 500, grašak 180 -200, boranija 350 – 400, jaja 40 dinara komad, višnje 200 – 250 dinara kilogram, trešnje 200, keleraba 200, mlad kupus 200, spanać 150, karfiol 150 dinara komad, crni luk 200, beli luk 350, mladi luk 30 dinara svežanj, zelena salata 10 dinara glavica, kajmak 900 dinara litar, sir kravlji 450 – 500, sir ovčiji 900, puter 1.400, pasulj 180 – 200, živina 4.500 dinara par, mladi pilići 2.000 par, guske 6.000 par, ćurke 6 – 8.000 par, patke 3.500 par.

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina: Jovanka i Ferenc Salai, Lela i Borivoje Mladenović, Danuta i Zdravko Tošković, Marija i Đura Ferko. Dobili kćerku: Slavojka i Đorđe Vulić, Đuka i Novak Savić.

Venčani: Dragica Rodić i Radomir Petković, Zorka Pokrajac i Maksim Vodalov. Umrli: Viktorija Bođo, rođena Kiš, 1884. godine

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here