Које значење носи цвет рамонда?

Наталијина рамонда се налази на списку ретких биљака Европе, а у Србији је заштићена врста

444
Фото: Getty images

То је биљка која има запањујућу способност да „васкрсава“ и када је потпуно осушена. Довољна је једна кап воде да оживи. Зато је зову и „цвет феникс“, а то наговештава и песма наше представнице на Евровизији.


Песма Теја Доре која ће представљати Србију на „Песми за Евровизију“ у Малмеу носи назив „Рамонда“ и подсећа нас на цвет који има вишеструку симболику за српски народ.

Како пише РТС, наталијина рамонда (Ramonda nathaliae) је вишегодишња, зимзелена зељаста биљка. Има запањујућу способност да „васкрсава“ и када је потпуно осушена. Довољна је једна кап воде да оживи. Зато је зову и „цвет феникс“, а то наговештава и песма наше представнице на Евровизији:

„Гори свет (Гори свет), сваки цвет (Сваки цвет)
Где су нестале (Нестале) лила рамонде?…

Диже се из пепела
Једна лила рамонда“

Биолози кажу да је наталијина рамонда преживела ледено доба и данас насељава подручје централног Балкана. Станиште јој је у пукотинама кречњачких стена на надморској висини од 350 до 2.150 метара.

Шта каже историја?

Ботаничар Јосиф Панчић открио да цвет рамонда постоји и расте и изван Шпаније, подручја на ком је откривена почетком 19. века. Према његовим открићима, рамонда расте и на југу Србије, па ју је стога назвао рамонда сербика. Крајем 19. века дворски лекар Обреновића Сава Петровић приметио је цвет рамонда у околини Ниша. Име наталијина рамонда понела је по краљици Наталији Обреновић, инспирисано њеном лепотом.

Млађи стручни сарадник Завода за заштиту природе Богосав Стојиљковић казао је да су обе рамонде биле широко распрострањене на овим просторима, док је још владала тропска и суптропска клима, али након промене климатских услова једино уточиште пронашле су у клисурама, као што су Јелашничка и Сићевачке.

Дан примирја

Наталијина рамонда се налази на списку ретких биљака Европе, а у Србији је заштићена врста, као природна реткост. Од 2012. године Дан примирја у Првом светском рату у Србији се обележава као државни празник. Главни мотив за амблем овог празника је цвет наталијине рамонде, иза које се налазе зелена и црна трака, што су боје Албанске споменице.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here