Шест ствари које треба да знате о цвету Наталијина рамонда

Биљка је вишеструке симболике за српски народ с обзиром на то да се и он, попут феникса, уздигао после великих губитака

Фото: Getty images

Данас је Дан примирја у Првом светском рату, а као званичан симбол носи се цвет Наталијина рамонда. Он говори о српском народу, искушењима која је прошао током и после Првог светског рата и о васкрснућу Србије.


Изглед

Наталијина рамонда је вишегодишња, зимзелена зељаста биљка. Није лековита. Има снажно подземно стабло.

Висока око 10 центиметара, и може имати до пет цветова. Круница јој је љубичасте боје, а као плод има чахуру са великим бројем ситних семена.

Откриће и порекло имена

Ботаничар Јосиф Панчић открио да цвет рамонда постоји и расте и изван Шпаније, подручја на ком је откривена почетком 19. века. Према његовим открићима, рамонда расте и на југу Србије, па ју је стога назвао рамонда сербика.

Крајем 19. века дворски лекар Обреновића Сава Петровић приметио је цвет рамонда у околини Ниша. Име Наталијина рамонда понела је по краљици Наталији Обреновић, инспирисано њеном лепотом.

Где расте

Биолози кажу да је Наталијина рамонда преживела ледено доба и данас насељава подручје централног Балкана.

Може се наћи у северној Грчкој, Македонији, деловима Србије. Има је и у Ботаничкој башти у Београду, а најлепша је у пролеће, када цвета.

Станиште јој је у пукотинама кречњачких стена на надморској висини од 350 до 2.150 метара, на Сувој планини, у Сићевачкој клисури.

Наталијина рамонда се налази на списку ретких биљака Европе, а у Србији је заштићена врста, као природна реткост.

Цвет феникс

Биљка која има запањујућу способност да „васкрсава“ и када је потпуно осушена. Довољна је једна кап воде да оживи. Зато је зову и „цвет феникс“.

Наводно је 1928. ботаничар Павел Черњавски случајно просуо воду на хербаријум у коме се налазио осушени цвет Наталијине рамонде и она је након тога оживела.

Симбол победе Србије

По угледу на руску георгијевску ленту и британску булку – „попи“, и Наталијина рамонда носи симболику победе.

Биљка је вишеструке симболике за српски народ с обзиром на то да се и он, попут феникса, уздигао после великих губитака и кроз сва искушења у Великом рату изашао као победник.

Ова биљка је ендемска врста са Кајмакчалана, где се одиграла једна од најважнијих битака у Првом светском рату, када је српска војска 1916. године однела важну победу.

Званичан амблем за Дан примирја

Од 2012. године Дан примирја у Првом светском рату у Србији се обележава као државни празник. Главни мотив за амблем овог празника је цвет Наталијине рамонде, иза које се налазе зелена и црна трака, што су боје Албанске споменице.

Препорука је да се овај амблем носи на реверу у недељи која претходи празнику, као и на сам дан празника.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here