Какву божићну звезду (не) купити? Ево 10 савета

На шта гледати ако желите да вам потраје? Место где се налази у продавници, какав је супстрат, листови...

Фото: Pixabay

Божићна звезда или Poinsetija Euphorbia pulcherrima води порекло из Мексика одакле је прво пренета у Северну Америку, Европу, а затим цели свет. Веома је популарна украсна биљка у зимском периоду.


Цвета од средине новембра до краја јануара. Вршни листови могу бити различито обојени, док су прави цветови жути, малени, неугледни и налазе се у средини лисне розете.

Постоји преко 100 варијетета различите боје вршних листова: црвени, бели, жути, рози, прошарани.

Десет савета за куповину:

  • Не купујте их замотане у целофан. Такође, нису пожељне биљке које стоје поред улазних врата у продавници. Ова врста није навикла на нагле промене температуре, а посебно на хладан ваздух чија је температура испод 12 степени Целзијуса. У оба случаја ће брзо доћи до одбацивања листова.
  • Приликом куповине проверите супстрат. Не сме бити сувише мокар или сув, јер је то знак лоше бриге и биљка је изложена стресу.
  • Прегледајте листове. На њима не сме бити симптома обољења или присуства штеточина. Најчешће се на њима могу пронаћи беле мушице у пазушцима. Због тога добро прегледајте основе листова. Мушице сисају биљно ткиво и тако исцрпљују биљку.
  • Прегледајте цветове у средини лисне розете. Они треба да имају лепу жуту боју, а најбоље је да пупољци нису отворени. То је знак да се биљка налази у првој трећини фазе цветања.
  • Обратите пажњу да ли на листовима има пелудног праха, попут жутог брашна. У случају да то приметите треба да знате да су такве биљке при крају периода цветања и да ће веома брзо ући у период мировања. У централном делу су отворени цветови.
  • Жбун треба да је добро развијен и два пута већи од саксије.
  • Прегледајте стабљике. Већи број указује на компактност грма.
  • Не купујте биљке са сломљеним листовима и стабљикама, као ни са превише жутих доњих листова. Жути листови у основи биљке су нормална појава, али што их је више то указују да је биљка изложена стресним условима и да има проблеме.
  • Када је купите, умотајте саксију с биљком у папир или је ставите у картонску кутију, на путу до куће. Тако ћете је заштити од ниже температуре и хладног ветра, јер је врло осетљива и лако измрзне. Када је температура испод 15 степени Целзијуса неопходна јој је заштита и да је што пре транспортујете.
  • Не двоумите се хоћете ли је купити или не, лако се одржавају, а заиста су декоративне.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here