Tajne drevnog Bača (VIDEO)

Pogledajte zanimljivosti o drevnom Baču i Franjevačkom samostanu

192

BAČ: Od Rimljana do Srba, od Templara do Franjevaca, drevni Bač živi kroz jednu priču, a dva utvrđenja. Jedno je na maču postalo, a drugo se u veri još uvek uzdiže u nebesa.


Serijal dokumentarno-igranih emisija „Vojvodina na dlanu“, ima za cilj da predstavi neobična mesta i lepotu vojvođanske ravnice kroz prizmu, s jedne strane, istorijskih činjenica, a s druge strane, mitova i legendi, kojih malo ima u literaturi, a koje kao bitan element narodne kulture najbolje govore o esenciji ovog podneblja.

Ovaj serijal, predstavlja avanturu koja kombinacijom scenskog nastupa, naracije i arhivskog materijala, uvodi gledaoce u sasvim drugačiju dimenziju Vojvodine. Sinergijom misterija, mitova, legendi i priča, biće predstavljeno najveće kulturno-istorijsko blago ravnice. Otud prilika da zakoračite u nepoznat svet dvoraca, salaša, kapela i čujete priče o velikanima koji su ostavili neizbrisiv trag kroz duhovno i materijalno zaveštanje novim pokolenjima.

Tu su kao najsvestliji primeri altruizma, priče o zaboravljenim herojima, koji su u vreme pogubnih ratova, po cenu sopstvene glave, delali u pravcu spasenja, ne samo života, već i svega ljudskog u drugima. Vojvodina na dlanu je i prilika da se prikaže drugačija nota Vojvodine – romantična predstava prošlih vremena, u kojoj i dalje u sjaju žive simboli svih vojvođanskih naroda , spremni da se iznova rode u očima onih koji to žele. I sve ove ličnosti i građevine, koje su poslužile kao inspiracija serijalu, kriju hiljade tajnih života, a sve su to danas samo umiruća čuda, zatočena u prostoru i društvu koje dopušta da se sama od sebe uruše i zaborave. Ali u njima još uvek postoji lepota, i priča koja motiviše. Stoga postoji i nada da će tom pričom, devastirani ukrasi Vojvodine privući poglede svog naroda u cilju obnove i očuvanja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here