Деле се бесплатне возне карте за путовање Европом: Позвани и млади из Србије

Ево који су услови

Фото: Pexels

Млади из ЕУ и још неколико земаља укључујући и Србију моћи ће 30 дана да путују Европом од 15. јуна ове године до 30. септембра 2024. године преко програма „Откријте ЕУ“ (DiscoverEU).


Програм ће омогућити да 35.000 младих добије бесплатну железничку карту да открије Европу.

Комисија је упутила позив младима из ЕУ и Исланда, Лихтенштајна, Северне Македоније, Норвешке, Србије и Турске, а пријављивање траје до 29. марта.
Да би освојили путну карту, млади људи су позвани да се пријаве на Европском омладинском порталу, одговоре на пет квизова и још једно питање.

Успешни кандидати рођени између 1. јула 2004. године и 30. јуна 2005. године моћи ће да путују Европом до 30 дана у периоду од 15. јуна ове године до 30. септембра 2024. године, саопштила је Комисија.

Позив је отворен за подносиоце пријава из Европске уније и придружених трећих земаља у програму Еразмус+, као што су Исланд, Лихтенштајн, Северна Македонија, Норвешка, Србија и Турска.

Ове године, учесници ће моћи да открију нову европску руту Баухауса, која је покренута у јануару. Она има за циљ да инспирише младе људе при избору дестинације и подигне свест о важности да Европска унија буде „лепа, одржива и заједничка“.

Учесници ће такође наставити да имају користи од иницијатива покренутих током Европске године младих у 2022. години, као што су „Млади откривају културу захваљујући DiscoverEU 2022“ и „DiscoverEU Culture Route“ које комбинују различите дестинације и културне гране, укључујући архитектуру, музику, ликовну уметност, позориште, моду, дизајн и још много тога.

Путници „DiscoverEU“ могу да посете европске престонице културе, дестинације додате на престижну Унескову листу светске баштине или носиоце ознаке европске баштине. Штавише, могу се зауставити и на локацијама са ознаком „Access City Award“. Друга активност која ће се наставити је обезбеђивање дисконтне картице учесницима, са више од 40.000 могућности попуста на јавни превоз, културу, смештај, исхрану, спорт и друге услуге које су доступне у квалификованим земљама.

„Националне агенције Еразмус+ подржавају младе људе кроз информативне састанке пре поласка, припремајући их за њихово путовање. И даље као део наслеђа Европске године младих, националне агенције организују ‘DiscoverEU Meet-ups‘, узбудљив културни програм који траје од једног до три дана у свим Еразмус+ земљама. До сада је одржан 51 од ових сусрета и наставиће се у наредним годинама“, саопштила је Комисија.

Комисија додаје да подстиче одрживо путовање железницом, али су посебни аранжмани доступни за младе људе из најудаљенијих региона, прекоморских округа и територија, удаљених подручја и острва.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here