Инфузија „на своју руку“ је озбиљно коцкање са здрављем

Инстаграм је преплављен фотографијама жена које примају инфузије, нашминкане и дотеране у кућним условима, а нису болесне

Фото: Canva

Док лекари покушавају да нас одвикну од узимања антибиотика и разних суплемената на своју руку, веровали или не, појавила се нова мода. Инстаграм је преплављен фотографијама жена које примају инфузије, нашминкане и дотеране у кућним условима, а нису болесне.


Гладујете да бисте скинули килограме, управо сте прележали вирус, од бројних обавеза хронично сте неиспавани, а и ово време, час топло, час хладно. Шта год да је у питању, последице су исте – хроничан умор, недостатак снаге, лоша концентрација.

На друштвеним мрежама нуди се брзо и лако доступно решење – витаминске инфузије.

Ако сте спремни да платите више хиљада динара за једну, треба само да изаберете – за бољи имунитет, енергију, лепоту, па чак и против старења. Лепо звучи, али лекари упозоравају, са тим се не треба играти.

„Никако не треба да се дозволи да се то укључује на лични захтеви да то буде манир за решавање небитних ствари, да бисте се боље осећали… Неке инфузије садрже калијум који зауставља срце у дијастоли, дакле то није нешто што треба да примите сем ако нисте изгубили калијум, рекла је др Ивана Стефановић из Завода за хитну медицинску помоћ.

Мајерсови коктели представљају интравенску терапију различитим комбинацијама витамина, минерала и електролита. У свету је њихово коришћење веома популарно, код нас од скоро. Основни облици имају мале количине витамина Ц и Б комплекса, калијума, калцијума. Међутим, пре него што се одлучите да инвестирате у такав третман, морате на преглед код изабраног лекара да вам каже које анализе, пре инфузије, морате да урадите.

„Морате да водите рачуна о електролитима, натријуму, калијуму, калцијуму, магнезијуму, о стању бубрега. Проверава се уреа, креатинин и то су озбиљне анализе које нестручно лице не може да ради. Нежељена дејства су честа, флебитис, инфекција, ваздушна емболија… Давање инфузије без јасне индикације је коцкање са здрављем“, упозорио је проф. др Радан Стојановић са Медицинског факултета.

Витаминске инфузије у болничким условима нису ништа ново и дају се редовно онколошким и пацијентима са аутоимуним болестима, после операција, код дуготрајних дијареја, мононуклеозе, упале плућа. Примају их и спортисти после утакмица. Ипак, то не значи да треба да их примамо кад пожелимо, поготово на местима за која нисмо сигурни да имају дозволу Министарства здравља за ту процедуру.

„Уколико имате интравенски раствор, са мултивитаминскоим препаратима може доћи до алергијске реакције, црвенило око места убода, падом притиска, јачим компликација, губитка свести и стања која доводе до не дај боже реанимације“, каже др Милена Пандуревић анестезиолог из „Медигрупа“

Инфузија је лек и то што можемо да је платимо, добијемо код куће и да се брзо добро осећамо, не значи да је право решење. Напротив, кажу лекари, дејство траје кратко, а последице насумично одређених количина витамина, минерала и електролита, које на друштвеним мрежама и сајтовима нуде салони и ординације, могу бити фаталне.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here