Грци мењају правила на плажама – где ћемо овог лета моћи да раширимо сопствени сунцобран и пешкир

Влада Грчке одлучила је да стане на пут пренатрпаним плажама са много лежаљки и угоститељских објеката.

352
Foto: Pixabay

Влада Грчке одлучила је да стане на пут пренатрпаним плажама са много лежаљки и угоститељских објеката. Најављујe да више неће бити плажа на којима туриста не могу да поставе сопствени сунцобран и рашире пешкирe.


На највећем броју плажа, половина њене површине мора бити доступна свима, док у другој половини могу бити лежаљке и сунцобрани који припадају кафићима, каже за РТС директор Националне асоцијације туристичких агенција Александар Сеничић. С друге стране, у Грчкој је поскупела боравишна такса, па се очекује да и цене смештаја буду нешто више.

Омиљена дестинација српских туриста најављује нова правила. Вест да у Грчкој више неће бити плажа на којима је забрањено поставити свој сунцобран и раширити пешкир, добра је и за туристе из Србије и за грађане Грчке који су ту иницијативу покренули прошле сезоне, рекао је директор Националне асоцијације туристичких агенција Александар Сеничић.

Foto: Pinterest

Омиљена дестинација српских туриста најављује нова правила. Вест да у Грчкој више неће бити плажа на којима је забрањено поставити свој сунцобран и раширити пешкир, добра је и за туристе из Србије и за грађане Грчке који су ту иницијативу покренули прошле сезоне, рекао је директор Националне асоцијације туристичких агенција Александар Сеничић.

„Морам да кажем да је ово иницијатива, јер је још увек нисмо добили званично, али неки медији су већ пренели у Грчкој и овде, па да верујемо да ће то заиста тако бити“, рекао је Сеничић у Јутарњем програму РТС-а.

Према његовим речима, на највећем броју плажа, половина површине мора бити доступна свима, док друга половина може бити заузета неким објектима, лежаљкама – оним на што смо најчешће навикли.

„На плажама у посебним целинама, такозваним ‘еколошким натур’ срединама, а има их и на северу Грчке где борави највећи број наших људи, само 30 одсто могу бити заузете неким објектима, а 70 одсто ће бити доступна свима“, рекао је Сеничић.

На питање да ли ће то утицати на пораст цена лежаљки, с обзиром на то да ће их бити мање, Сеничић каже да то зависи од пословне политике.

На највећем броју плажа у Грчкој до сада је била пракса да користите лежаљку уз сунцобран и није било обавезно плаћање, већ да конзумирате нешто са бара.

„Али свакако, тај трошак који је, рецимо, на нивоу три до пет евра био дневно, сада ће се то смањити и то није тако мали износ“, рекао је Сеничић и додао да би то требало да заживи од ове сезоне.

Измене о боравишним таксама 

За туристе је важна информација и да је од 1. јануара ове године Грчка увела и измене о боравишним таксама. Сада се тај распон креће од 1,5 до 10 евра.

„И до сада смо имали те таксе, које су биле негде 50 одсто јефтиније, негде чак три пута. Најјефтиније и даље остаје такса за боравак у апартманима, која је до сада била 50 центи по дану, по једном апартману, дакле не по особи, него по смештајној јединици. Дакле пет евра за 10 дана, сада је то 1,5 евра дневно, значи биће 15 евра, није драстична разлика“, рекао је Сеничић.

И хотелске услуге ће, наводи Сеничић, поскупети за онолико колико је такса.

„Од хотела са две звездице где је то три евра, па до хотела са пет звездица где је то 10 евра, али говоримо о собама. Дакле, о свима који бораве у тим собама. За 10 дана, тај трошак ће бити од неких 30 до 100 евра у зависности од хотела“, навео је Сеничић.

Аранжмани за лето почели су да се продају још у октобру. У појединим агенцијама остало је тек по неко место за одређене дестинације у Грчкој. И то пре 22. фебруара, када почиње Сајам туризма.

„Аранжмана још увек има, не можда у тако великој мери, али су они негде између 30 и и 40 одсто у односу на цене које ће важити у самој сезони. Људи то знају, препознали су, плаћају те аранжмане у великом броју. То је отприлике сличан број, нешто мало више него што је било прошле године“, рекао је Сеничић.

Велико интересовање за празнична путовања

Интересовање наших грађана за путовање у иностранство је велико и за Дан државности, посебно за европске градове.

„Велики број аранжмана почиње од Истанбула, Солуна, Софије, Темишвара, Будимпеште, Беча, Прага, Северне Италије“, каже Сеничић и напомиње да је велико интересовање и дестинације за нашем окружењу – Требиње, Бања Луку, Сарајево, Скопље, Охрид, Црну Гору.

То су, каже, све аранжмани за које постоји могућност да путујете на два и више дана, аутобуским превозом, и они су најјефтинији – могу се наћи за већ од педесетак евра.

„Велика је понуда аранжмана са авионским превозом, од оних најјужнијих дестинација, Португала, Шпаније, Италије, почињемо полако да путујемо и за Египат и Тунис. Дубаи је у ово доба године, такође, јако популаран“, рекао је Сеничић.

И за дестинације у Србији, такође, има великог интересовања. Према последњим информацијама, негде око 80 одсто капацитета је већ попуњено, рекао је Сеничић.

„Још увек смо у зими, скијашки центри су на удару, Копаоник и Стара планина пре свега, а иза тога и породичне планинске дестинације Златибор, Дивчибаре, Тара“, навео је Сеничић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here