Грчка легализовала истополне бракове, упркос противљењу цркве

113
Фото: Pexels

Грчки парламент изгласао легализацију истополних бракова и усвајање деце упркос противљењу Грчке православне цркве.


Грчка је од данас прва земља са већинским православним становништвом у којој је дозвољен истополни брак.

ЛГБТ паровима ће такође бити омогућено да усвоје децу, пошто је грчки парламент усвојио закон којим се легализују истополни бракова са 176 гласова за и 76 против.

Грчки премијер Кирјакос Мицотакис је изјавио да ће нови закон „смело укинути озбиљну неједнакост.“Ова одлука је, међутим, оштро поделила земљу у којој је снажан отпор предводила моћна Грчка православна црква.

Присталице цркве протестовале су на главном тргу Синтагма у престоници Атини. Многи су носили крстове, читали молитве и певали псламе из Библије.

Већина од 300 посланика парламента гласала је за закон.

Мицотакисова влада је предложила закон, али јој је била потребна подршка опозиционих партија да би осигурала просту већину јер су десетине посланика владајуће странке десног центра биле против.

„Људи који су до сада били невидљиви ће најзад бити видљиви међу нама, а уз њих ће много деце коначно наћи место које им припада“, рекао је премијер посланицима у парламенту пре гласања.

„Ова реформа ће побољшати животе неких од наших суграђана, а ништа неће одузети од живота многих.“

ЛГБТ организације у Грчкој су поздравиле усвајање закона, назвавши га „историјским“:

„Ово је историјски тренутак“, рекла је Стела Бела из удружења истополних родитеља Породице дуге, агенцији Ројтерс.

„Данас је дан за радост.“

Петнаест од 27 земаља чланица Европске уније већ су легализовале истополне бракове, који су дозвољени у укупно 35 држава у свету. Грчка је до сада каскала за неким од земаља чланица ЕУ, највише због противљења цркве. Прва је земља у југоисточној Европи која омогућава једнакост бракова.

1 коментар

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here