Незапамћене поплаве у Грчкој – евакуација отежана

Српски туристи код Волоса остали без аутомобила

Фото: Bloomberg Mercury

Због олујног невремена и поплава које су задесиле Грчку, око 60 туриста из Србије заробљено је на подручју Волоса и на Пилиону. Невреме је и у Турској, Бугарској. Страдало је најмање 10 људи у те три земље, а неколико особа се води као нестало.


У Тесалији и Олимпској регији ситуација је најтежа. Пронађене су две жртве, а више стотина кућа и путева је под водом у Волосу. Надлежни кажу да је у неким деловима Грчке пало више кише него током целе године. Невреме је изазвало нестанак струје и воде, а доста грађана је остало заробљено у аутомобилима. Туристи из Ниша 60 километара од Волоса чекају на евакуацију.

„Кола су нам свима завршила у мору. Не можемо из куће да мрднемо, у кући смо затворени, вода је била висине 1,7 метара отприлике сатима“, каже наш туриста у Волосу Владимир Стефановић.

Мирјана Трајковић каже да су без струје и воде већ два дана.

„Јуче је то било страшно, аутомобили су буквално завршавали у мору. Ми наших кола више немамо. Никакав предлог о евакуацији, нико нас није контактирао да нам каже нешто конкретно. То је прича, да седимо овде и немамо где“, каже Мирјана.

Из туристичке агенције кажу да су у контакту са локалним властима Тесалије и са угроженим грађанима. Евакуација је отежана, јер је пут ка Волосу затворен.

„Једини начин да се стигне или изађе из летовалишта је хеликоптером. Свих 62 људи који бораве са ‘Атлантиком’ тренутно у области Пилион је збринуто, свако је у свом смештају, нема животно угрожених. Има неколико случајева да су оштећени аутомобили, са њима вероватно није могуће да се врате назад. Тако да ћемо за људе који не могу да се врате сопственим аутом да обезбедимо превоз, аутобуски превоз“, каже Љубомир Радивојевић из туристичке организације „Атлантик“.

Грчка полиција издала је саопштење да је забрањен саобраћај у Волосу. Из наше амбасаде кажу да су сви српски туристи безбедни, да су у контакту са нашим агенцијама и упозоравају да се поштују препоруке надлежних.

„Испитујемо могућност да их уз помоћ агенције, преко које су дошли организовано, превеземо до Србије нарочито оне који су остали без аутомобила. Поједини туристи су нажалост и поред упозорења надлежних служби кренули из смештаја самоиницијативно, стали на путу и поједини су се снашли јер су их неки домаћини примили и пружили помоћ. Настојимо да у контакту са цивилном заштитом, а позива је много, да приоритет дамо само онима који су животно угрожени. Таквих нема међу српским туристима“, објашњава амбасадор Србије у Атини Душан Спасојевић.

Обилне падавине и у Солуну, Лариси и на Скијатосу. „Ер Србија“ је јучерашње летове између Београда и Скијатоса због лоших временских услова одложила за данас. Организовала је лет за путнике који су од раније на Скијатосу.

И у Бугарској у невремену три особе су страдале, а три су нестале. Више од 100 људи је евакуисано. Поплаве су и у Турској. Седам особа је изгубило живот, а више их је нестало. Стабилизацију времена, метеоролози најављују од петка.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here