Ево која су нова правила за туристичке агенције која важе од октобра

Шта је неопходно да знате да би били заштићени у случају да, као што се недавно догодило у Краљеву, агенција "преко ноћи" затвори врата.

Foto> freepik.com

Директор Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА) Александар Сеничић изјавио је да је јако важно да путници буду одговорни и да знају која су им документа неопходна да би били заштићени у случају да, као што се недавно догодило у Краљеву, агенција „преко ноћи“ затвори врата.


Наглашава да сваки путник уз уговор о путовању треба да добије и гаранцију путовања коју издаје организатор. Највише српских туриста било је и овог лета у Грчкој, али се међу популарне дестинације враћају Шпанија и Италија, наводи Сеничић.
Подаци о путовањима преко туристичких агенција биће од октобра у јединственом систему. То би, кажу у ресорном министарству, требало да путницима гарантује безбедније путовање, али и лакше остваривање права уколико агенција „преко ноћи“ затвори врата.

Фото: Pixabay

Објашњава да је у питању један целовит информациони систем који већ користе даваоци приватног смештаја и хотелијери, те да је посебан сегмент направљен за туристичке агенције.

– Покушали смо од почетка године заједно са Министарством туризма да одрадимо део едукација, да људе уведемо у то шта ће бити неопходно да раде, али сезона је већ кренула и није било реално да се тада уносе подаци. Од октобра ће то бити обавеза свих агенција – најављује Сеничић.
Каже да ће агенције имати јасну слику о томе колико је путника на свакој дестинацији, као и све податке који су важни да би путници били заштићени.
– Из тог система ће се издавати гаранције путовања, уговори о путовању и са тим јединственим кодом, који ће свака гаранција имати, путници ће моћи на сајту Министарства да добију све податке да ли се заиста налазе у систему односно да ли су заиста верификовани путници – објашњава Сеничић.

Важно је да путници знају која су им документа неопходна

Пре неколико дана једна агенција из Краљева је „преко ноћи“ затворена и путници су остали без аранжмана.

Сеничић каже да ће путници са новим системом бити безбеднији уколико и сами буду одговорни и уколико траже документацију коју и сада могу да добију.

– Када потпишете уговор о путовању, на њему морају јасно да стоје све услуге које сте договорили. Такође је јако важно да на уговору постоји назив организатора путовања. Уколико се уплаћује у некој мањој агенцији која није организатор, она има обавезу да напише ко је организатор путовања – истиче Сеничић.

Наглашава да сваку путник уз уговор о путовању треба да добије и гаранцију путовања коју издаје организатор и на којој постоје сви подаци који су већ у уговору.

– Са та два документа ви сте фактички заштићени. Уколико мања агенција, која је посредник, пропадне, организатор путовања преузима обавезу за вас. Уколико уплаћујете код организатора, са гаранцијом и уговором, у случају да агенција престане са радом, код осигуравајуће куће која је насловљена у гаранцији можете остварити сва своја права – објашњава Сеничић.

Наглашава да је зато јако важно да путници буду одговорни и да знају која су им документа неопходна да би били заштићени.

Највише туриста у Грчкој, враћају се Шпанија и Италија
На измаку августа и летњег дела туристичке сезоне, Сеничић каже да су подаци доста добри, али ипак не онакви какве су предвидели у фебруару и марту, када су очекивали да ће бити на нивоу 2019. године.

– Нажалост, све околности око нас, па и ова криза и инфлација која се десила, довеле су до тога да смо негде на око пет одсто испод тог броја из 2019. Наравно, коначне резултате ћемо знати крајем септембра – истиче Сеничић.

Наводи да је највећи број српских туриста овог лета путовао или ће путовати у Грчку – мало преко милион.

Истиче да су јако популарне и породичне дестинације као што су Црна Гора, Турска и север Африке, дестинације у окружењу – Албаније, Бугарска, Хрватска, али и, како каже, први пут после пар година Италија и Шпанија.

Сеничић каже и да су цене аранжмана још увек у пуној сезони и да ће тек од 25. августа полако почети да падају.

– Тренд јесте да се велики број људи, поготово они који имају предшколску децу, одлучује да своје одморе проведу у јуну или крајем августа и почетком септембра, па чак и током септембра, када су значајно јефтиније цене – наглашава Сеничић.
Каже да они који још увек нису, а планирају да отпутују, могу већ крајем августа да рачунају на смањење цена између 30 и 50 одсто у односу на цене које су биле у самој сезони.

На питање да ли је реално да аранжмани за десетак дана у Грчкој коштају 100 евра или је то превара и злоупотреба, Сеничић каже да то јесу пакет аранжмани са превозом и смештајем током септембра.

– То је реална цена. Морамо да знамо да агенција апартмане закупљује пуне за празно, да се цена формира фактички за сезону и да када дођу предсезона и постсезона, ти апартмани се продају фактички бесплатно, само се наплаћује превоз да би се искористила сезона до краја. То је апсолутно нешто што је тренд последњих година и велики број, пре свега старијих грађана, путује у тим терминима – објашњава Сеничић.

Проблеми на аеродромима покварили утисак о сезони

Што се тиче проблема са авионским саобраћајем, Сеничић каже да су путници са правом незадовољни.

– Током сезоне, не само у Србији него у целој Европи, заиста је био потпуни хаос на аеродромима, и због малог броја људи који то ради и због малог броја авиона који оперишу. То је последица короне и на то смо негде морали да се навикнемо – истиче Сеничић. Каже да је, како сезона одмиче, све мање кашњења и мање проблема на београдском аеродрому, али истиче да је лоша ситуација свакако негативно утицало на одлуке људи да путују авионом.

– То нам је мало покварило утисак ове сезоне, али се надам да ћемо све те проблеме решити за наредну годину – наглашава Сеничић.

Велика понуда за обилазак метропола, цене у порасту

О почетку сезоне обиласка европских метропола, Сеничић каже да почиње од септембра и траје до краја новембра.

– Пуно је дестинација, биће велика понуда, али ће цене, нажалост, бити нешто веће. Када говоримо о авионским аранжманима, те цене могу да иду и до 30 одсто више у односу на оно што је било ранијих година – наводи Сеничић за РТС.

Што се тиче аутобуских аранжмана, каже да ће ту цене бити за око 10 до 15 одсто веће него прошле године.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here