Најчешће грешке које правимо при употреби крема за сунчање

Дерматолози су навели неке од најчешћих грешака које људи праве при употреби крема за сунчање, а које би требало избегавати.


 

Крему стављате само кад знате да идете напоље

“Креме за сунчање требало би да буду део наше свакодневне рутине 365 дана у години. Прва грешка коју људи праве је да наносе крему само када знају да ће напољу или на плажи провести неко време”, казала је Черил Густафсон, главна дерматолошкиња са Универзитета Емори и портпаролка Удружења за рак коже.

Сунчеви зраци долазе у контакт с нашом кожом и у другим ситуацијама, на пример када возите аутомобил или седите поред прозора, па је и тада потребно нанети крему како бисте се заштитили. Како би крема за сунчање постала део ваше свакодневице, Густафсон саветује да почнете да користите лосионе за лице и тело који садрже одређени заштитни фактор.

Не наносите довољно креме

Густафсон истиче да је довољна количина креме за сунчање отприлике као лоптица за голф. Таква количина довољна је за цело тело. Међутим, истраживања показују да већина људи користи само 25 до 50 одсто те количине.

Користите лосион којем је истекао рок

Пре него што нанесте лосион или крему за сунчање, проверите рок трајања. Креме којима је истекао рок неће вас у довољној мери заштитити јер се хемикалије које садрже инактивирају након неког времена. Крема за сунчање је ефикасна отприлике три године ако је исправно чувате.

Користите спреј за сунчање

Иако се чини практичнијим, спреј можда ипак није најбоља опција. Стручњаци за безбедност из Цонсумер Репортс забринути су због могућих нуспојава након удисања честица спреја, посебно код деце. Саветују да спреј распршите најпре на руку а потом га утрљате на тело.

Прескачете одређена места

Није довољно нанети крему само на руке, ноге, груди и леђа. Др Густафсон наводи да крему треба нанети и на уши, власиште, усне и стопала како би се умањио ризик од развоја рака коже, наводи Тхе Хеалтхy.

Можете користити и балзам за усне са заштитним фактором, а требало би да га наносите сваких 90 минута до два сата.

Наносите крему након уласка у базен/море

Боље би било нанети крему док сте још код куће јер тако ваша кожа има довољно времена да упије крему. То је кључно како би вас крема заштитила од УВ зрачења.

Крему наносите само ујутро

Дерматолози саветују да крему наносите свака два сата када сте изложени сунцу, а не само ујутро.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here