„Та правила сви морају имати на уму“: BBC се огласио поводом песме „Мама ШЧ“ и контроверзи које је изазвала

Овога сви учесници морају да се придржавају.

Фото: Printscreen/Youtube/HRT Dora

Група „Лет 3“ ове године ће представљати Хрватску на Евровизији у Ливерпулу, а о њиховој песми „Мама ШЧ“ не престаје да се прича.


Наиме, иако су чланови бенда нагласили да је нумера антиратна, многи су згрожени наступом и текстом, а како сматрају да текст „мали, бедни психопат“ алудира на председника Русије Владимира Путина, говоре да то представља уплитање политике, те траже дисквалификацију бенда са овог такмичења.

Овим поводом огласио се ББЦ који организује завршницу Евровизије у Ливерпулу.

„Такмичења за песму Евровизије (ЕСЦ) је породична забавна емисија и ЕБУ очекује да сви учесници осигурају да сви уметници и амбасаде имају то на уму, као и вредности ЕСЦ-а, када припремају своје наступе, посебно у погледу голотиње, сексуалне конотације, те целокупне провокативности“, саопштено је за „Јutarnji.hr“.

„Додатно, правила Еуросонга наводе да ће се сви такмичари придржавати вредности ЕСЦ-а и ЕБУ-а и не смеју делити никаква отворена политичка или друга мишљења која су у супротности с ЕСЦ-овим вредностима и/или која могу довести такмичење на лош глас. То укључује забрану било каквих политичких изјава одабраних уметника у сваком тренутку, било пре такмичења, на позорници или изван ње током догађаја“, поручили су из организације.

Подсећамо, последњи пут се дисквалификација са Евровизије десила 2021. године када је из такмичења избачена Белорусија. Наиме, у песми „I Will Teach You“ („Научићу те“) постоји стих: „Научићу те како да играш како ја свирам“, што је изазвало негодовање белоруских опозиционих политичара јер су сматрали да песма одобрава насилно гушење протеста против дугогодишњег белоруског председника Александра Лукашенка.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here