Хрватска: За напуштање љубимца казна годину дана затвора

Сви се слажу – ове казне су историјска одлука.

93
Foto: Pixabay

ЗАГРЕБ – Призор напуштене животиње оставља без речи, а за они који их избацују на улицу остају некажњени.


Хрватска је решила овој пракси да стане на пут, па су недавно усвојили закон којим се прописују строге казне за неодговорне власнике.

За напуштање кућних љубимаца и других животиња одређена је казна затвора до годину дана. За усмрћивање и тешко злостављање до две године. Изменама закона предвиђена је и затворска казна до две године ако власник избаци животињу, а она потом угине.

„Коначно се догодило, коначно више напуштање животиња није само прекршај него се онај ко напусти животињу може плашити и затвора“, рекла је Влатка Балаш Церјак, волонтерка удружења Пријатељи животиња за net.hr. Донет је читав низ мера.

Осим што су прихватили њихов предлог за строжије казне, па и затвор, правосудни органи у Хрватској донели су нову сигурносну меру, а то је забрана држања и набављања животиња осуђенима, у трајању од једне до пет година.

„Ово је важно јер се дешава да злостављачи животиња убрзо набаве нову, коју такође малтретирају и тако постају трајни друштвени проблем и претња“, оњашњавају из ове организације.

Оштрија казна је и за оне који малтретирају и злостављају животиње из користољубља. Казна је повећана са две на три године затвора.

Сви се слажу – ове казне су историјска одлука.

У Хрватској се за годину дана напусти око 10.000 животиња. Најгоре је што је главни разлог неодговорност људи.

Новим прописима министарство правосуђа и управе у Хрватској иде у корак са заштитом животиња у другим европским државама.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here