8 кључних разлога због којих су нам деца стално болесна

Погледајте којих 8 навика могу да нашкоде имунитету детета.

251
Фото: Getty images

Сезона грипа, али и бројних других вируса је у пуном јеку. Многа деца имају слаб имунитет, те су често прехлађени. Постоје одређене навике које ваше дете може да развије како расте, а које могу лоше да утичу на имунитет.


Погледајте којих 8 навика могу да нашкоде имунитету детета.

Стално седе на каучу играјући игрице или гледајући ТВ

Ако је тако, време је да га охрабрите да се више игра напољу. Неактивно дете ће имати слаб имунитет јер ће недостатак активности стагнирати одбрамбени систем организма. Активности напољу осигуравају да дете добије дозу витамина Д, који јача уминитет.

Недостатак сна

Мањак сна може знатно да утиче на дечји имунитет. Детету је потребно од 10 до 14 сати сна дневно у зависности од његовог узраста. Ако дете остаје до касно уз рачунар или паметни телефон тиме су мање шансе да рано заспи.

Мање сна изазива стрес који спречава да кисеоник слободно циркулише у мозгу. Ово може да смањи његов имуни систем и учини га подложнијим клицама.

Прекомерна употреба антибиотика

Кад год пожурите код лекара када вам је дете болесно , постоји шанса да вам препише антибиотик. Прекомерна употреба антибиотика можће да доведе до резистенције на антибиотике код вашег малишана. Такође, слаби и његов имунитет.

Недостатак хигијене

Ако ваше дете не практикује хигијену, може да изложи своје тело броју клица што доводи до смањења имуног система. Не прање руку пре јела, неправилно прање зуба, прљави и неодсечени нокти – све те навике слабе имуни систем.

Потиснуте емоције

Нека деца имају тенденцију да своје проблеме држе у себи. А то може негативно да се одрази на њихово здравље. Стална забринутост што друг или другарица не разговара у школи , лош резултат на контролном, могу да доведу до смањења имунитета због повећања нивоа стреса.

Нездрава исхрана

„Ви сте оно што једете“, гласи стара изрека.

Здрава исхрана је један од начина да се обезбеди бољи мунитет. Ако ваше дете редовно једе храну богату адитивима , конзервансима и шећером, то може негативно да утиче на варење и повећање упала у организму, што доводи до слабљења имунитета.

Пасивна изложеност дуванском диму

Пасивно излагање диму штети дечјем имунитету. Деца су подложнија пасивном пушењу јер им плућа још нису добро развијена. Изложеност пасивном пушењу утиче на урођени имунитет детета па је већи ризик од добијања бронхитиса, астме, па чак и рака.

Нису довољно хидридрани

Иако вашем детету није потребна иста количина воде као вама, они и даље морају да пију количину која је довољна за правилно функционисање дигестивног тракта. Правилно варење помаже у доброј апсорпцији хранљивих материја у телу, што доводи до слабљења имунитета.

Вода такође избацује токсине што олакшава телу да се бори против клица и инфекција

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here