Како да хладни дани не буду непријатељ ваше коже

Сув и хладан ваздух и јак ветар, свакако могу да утичу на изглед вашег лица

pexels.com

Време које постаје све свежије није најбољи пријатељ ваше коже. Ако следите неколико савета стручњака, хладни дани не морају да оставе последице на вашем лицу, и оно може остати и изгледати лепо и неговано.


Сув и хладан ваздух и јак ветар, свакако могу да утичу на изглед вашег лица. Како бисте умањили њихов ефекат, стручњаци препоручују шест ствари које можете учинити за здравље и лепоту ваше коже током „ледене сезоне“. Дејн Елизабет је као експерт за негу коже – поделила неколико савета које вреди испратити.

Добар избор уља

Уља штите кожу и хране је, па тако она остаје хидрирана и нахрањена. Квалитетно уље за лице, као што је арганово уље, не само да ће хидрирати вашу кожу – и лица и тела, већ ће је обогатити хранљивим материјама које ће се борити против слободних радикала, смањити упале, поправити суве, оштећене делове коже и побољшати липидну баријеру, што заузврат спречава губитак влаге кроз поре.

Обавезно увек наносите уље на благо влажну кожу ради боље апсорпције и не трљајте, већ утапкајте уље у кожу. Квалитетно уље ће побољшати липидну баријеру ваше коже.

Обавезан пилинг

Хладан, сув ваздух убрзава губитак воде из коже, што може учинити да кожа изгледа груба и сува, да се љушти па и пуца. Поред тога, накупљање мртвих ћелија коже може ометати апсорпцију хидратантних крема и других производа за лице. Да бисте се изборили са овим, користите нежни пилинг једном или два пута недељно да бисте подмладили површину коже.

Када бирате пилинг, држите се даље од оних агресивних са јаким абразивним деловањем, јер они могу уклонити природна уља са коже и потенцијално изазвати иритацију. Уместо тога, пробајте нежни пилинг од овсене каше, бадемовог брашна или меда. Бирајте пилинге нежније структуре.

Не „малтретирајте“ кожу

Многи праве грешку претераним чишћењем коже или испирањем топлом водом током хладних зимских месеци. То су управо два главна узрока суве, дехидриране коже.

Без обзира колико уља затим нанесете, ове нездраве навике заправо нарушавају липидну баријеру и вашој кожи ће можда бити потребно време да се опорави. Оштећена липидна баријера може довести до суве, упаљене коже.

Увек исперите кожу млаком водом и користите нежно средство за чишћење на бази уља, по могућности само увече. Ујутро напрскајте хидратантни тоник на памучни јастучић и обришите лице пре наношења изабраног уља.

Када је у питању нега тела, користите купке и сапуне који не садрже јаке детерџенте, као што је натријум лаурил сулфат, који опет може да скине природна уља са ваше коже и изазове иритацију.

Додајте мало влаге ваздуху

Разлог зашто је зима тако оштра сезона за нашу кожу је недостатак влаге у ваздуху. Овлаживач ваздуха у вашем дому може помоћи да додате влажност и влагу у ваздух како бисте помогли вашој кожи да задржи хидратантност.

У овлаживач можете додати етерична уља за ароматерапију, а она ће вам помоћи да побољшате расположење. Уље лаванде на пример ће Вас умирити, уље менте ће дати енергију, а цитруси ће вам подићи расположење.

СПФ је ваш најбољи пријатељ током целе године

Чак и у облачним данима ваша кожа има ризик од УВ оштећења. Нека вам постане навика да увек нанесете довољан слој СПФ-а на све делове изложене коже, након наношења уља или хидратантне креме и пре изласка напоље.

Одлучите се за природну СПФ формулу на бази минерала која не само да је боља за вашу кожу, већ неће угрозити ни ваше здравље.

Управљање стресом

Стрес је непријатељ у сваком смислу па и када је у питању добра и здрава кожа. Може утицати на бројне аспекте – од нарушавања природне равнотеже коже до разградње колагена, што нашу кожу доводи у опасност од убрзаног старења.

Проналажење начина за ефикасно управљање стресом може увелико помоћи да ваша кожа изгледа најбоље и блиставо током хладније сезоне. Потрудите се да вежбате најмање три пута недељно, јер кретање и знојење ослобађају ендорфине и снижавају ниво хормона стреса, кортизола.

Такође можете покушати да идете на јогу, да шетате природом, сликате, певате… радите било шта што вам заокупља ум на позитиван, креативан начин, али што је најважније, то треба да буде нешто што једноставно волите да радите!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here