Папа осудио похлепни конзумеризам и подсетио да се Исус родио у штали

"Исусово рођење у јаслама показује где се може наћи право богатство у животу: не у новцу и моћи, већ у односима и људима", рекао је он

Фото: Reuters

Поглавар римокатоличке цркве папа Фрања прекорио је у беседи на Бадње вече оне који су заљубљени у богатство и моћ на рачун угрожених и деце, осудио рат, сиромаштво и похлепни конзумеризам и подсетио да се Исус родио у штали.


Вечерњој миси коју је предводио у сјају Базилике Светог Петра у Ватикану присуствовало је око 7.000 верника, међу којима је било туриста и ходочасника који су заузели своје место иза редова понтифика у белим хаљинама.

Фрања је инспирацију за божићне поуке пронашао у скромности Исусових првих сати живота у јаслама.

„Док се животиње хране у својим штандовима, мушкарци и жене у нашем свету, у својој глади за богатством и моћи, прождиру чак и своје комшије, своју браћу и сестре“, рекао је он.

„Колико смо ратова видели! А на колико места се и данас са презиром третира људско достојанство и слобода! Као и увек, главне жртве ове људске похлепе су слаби и рањиви“, рекао је Фрања.

Он је додао да и овог Божића свет који је гладан новца, моћи и задовољства не оставља места за велики број мале, сиромашне и заборављене деце.

„Не дозволите да вас савладају страх, резигнација или обесхрабрење. Исусово рођење у јаслама показује где се може наћи право богатство у животу: не у новцу и моћи, већ у односима и људима“, рекао је он.

По завршетку мисе, папа, кога је помоћник гурао у инвалидским колицима, прошао је кроз базилику са статуом бебе Исуса у природној величини у крилу и поред неколико деце која су носила букете оставивши статуу детета Исуса у јасле.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here