Лаванда – незахтевна биљка која тера мраве и ваши

2515
Фото: Pixabay

Права лаванда нема превелике захтеве када говоримо о квалитету земљишта, успева и оном које је плитко, и сиромашно. Хибридна лаванда најбоље приносе даје на дубоким, плодним земљиштима са добрим пропусним режимом.


Узгој лаванде (Лавандула сп.) некада је био везан само за приморске и јужне крајеве, али се данас све више узгаја и у континенталним пределима, чак и плантажно. Прекрасан љубичасти цвет и опојан мирис првенствено ће привући пчеле, а служи и као добра испаша. Дакле, њен грм ће добро доћи у свакој башти, јер ће повећати биоразноликост, привући пчеле и бумбаре, али и одушевити вас бојом и мирисом. Истовремено, лаванда је фитоницидна биљка, која спречава појаву лисних ваши и мрава.

Назив лаванда потиче од латинске речи лаваре, што значи – купати се. Етерично уље лаванде служи у производњи парфема, сапуна и других козметичких производа. Лаванда је лековита – етерично уље или чај од лаванде умирују, смању напетост, главобољу, ублажава грчеве и помаже при зацељивању рана. Њени цветови се користе и у припреми слаткиша.

Животни век јој је до 30 година

Постоји права лаванда, широколисна и хибридна. Ово је вишегодишња биљка која расте у облику полулоптастог грма. Њен животни век може да достигне и до 30 година. Корен јој је дрвенаст, рачва се и продире дубоко у земљу.

Права лаванда расте у облику ситног грма високог 40-60 цм и обима 80-120 цм. Цветне гране су једноставне, дуге 20-40 цм, листови су наспрамни, уски, целовитог руба и сивозеленкасти, а на наличју длакави. Цветови су плаве боје, плод је округли орах са четири јајасте семенке.

Seme lavande (Foto: Pixabay/Hans)

Хибридна лаванда је збијени грм висок 80-100 цм, обима више од 150 цм. Цветне стабљике су разгранате, дуге 60 цм до 90 цм, листови наспрамни, зелени, слабо длакави, а цвет као и код праве лаванде. Хибридна лаванда је стерилна и плодови нису употребљиви.

Све врсте лаванде карактерише јак, препознатљив мирис, који потиче од накупљеног етеричног уља.

Размножавање лаванде

Семе лаванде клијаво је 3-4 године. Посејано семе клија врло дуго, до два месеца. У почетку биљка расте врло споро, али може потерати цветну стабљику већ у првој години. У другој години вегетација почиње тек када отопли. Права лаванда почиње да цвета у јуну, а хибридна нешто касније. Пуни цват траје 6-8 дана и тада цветови садрже етерично уље најбољег квалитета. Плод сазрева постепено током августа, а склон је осипању.

Лаванда воли високу температуру и много сунца и светлости током целе вегетације. Погодују јој топли терени, заклоњени од ветра. Ипак, биљка у мировању подноси температуре и до -20°Ц. Ако вегетација почне рано, хибридну лаванду може да уништи мраз. Ако током цветања потраје кишно и хладно време, смањи се удео етеричног уља и за 50%. Лаванда одлично подноси сушу, осим у почетној фази раста.

Лаванда није захтевна биљка

Права лаванда нема превеликих захтева када говоримо о квалитету земљишта, успева и на оном плитком и сиромашном. Хибридна лаванда најбоље приносе даје на дубоким, плодним земљиштима са добрим пропусним режимом. Ни права ни хибридна лаванда не подносе непропусни псеудоглеј ни песковита тла. Све се саднице саде у јесен, током октобра. Садња у пролеће није препоручљива, а последњи рок успешне садње је март.

Лаванда не захтева посебну негу. Потребно је биљку орезати крајем маја на висину 8-10 цм, како би се обликовао густо збијен грм. Биљка се поново орезује у другој години на висину 15 цм до 18 цм. Након тога више не треба обликовати крошњу.


Možda će Vas zanimati:

I poljoprivrednicima u Srbiji na raspolaganju je pomoć države

Mala azbuka bačkih jela – zeljanica