Почела је сезона кестена, али поједине особе не би требало да га једу

Од октобра до децембра траје сезона кестена који је многима омиљен јесењи плод.

Foto: Canva

Иако је орашасти плод, његова текстура се разликује од осталих намирница из ове породице јер кестен има низак садржај масти и висок садржај воде.


Порција од 100 грама сировог кестена даје 170 калорија, два грама протеина, 2,7 грама масти, 36,6 грама угљених хидрата, седам грама шећера, 500 милиграма калијума и 5,5 грама влакана.

Здравствене предности кестена

Они су извор антиоксиданата

Кестени садрже низ заштитних антиоксиданата, укључујуц́и витамин Ц и каротеноиде лутеин и зеаксантин, плус низ биљних једињења укључујуц́и полифеноле као што су гална киселина и танини.

Ови хранљиви састојци и биљна једињења штите ц́елије од оштец́ења и могу помоц́и у заштити од хроничних болести.

Здрави су за срце

Будући да су извор полифенола као што су гална и елагинска киселина, кестени могу помоћи у заштити срца од оксидативног стреса. Кестени су такође добар извор калијума, који је важан за регулисање крвног притиска.

Имају висок садржај влакана

Кестени су одличан извор влакана која подржавају варење. Влакна такође делују као пребиотик, подстичући цревне бактерије и заузврат помажу у одржавању здраве цревне и цревне флоре.

Они могу да побољшају контролу шећера у крви

Иако кестени садрже више угљених хидрата од других орашастих плодова, додатна влакна која садрже помажу у регулисању њиховог ослобађања.

Чини се да антиоксиданси у кестену, као што су гална и елагинска киселина, побољшавају одговор наших ћелија на инсулин, чинећи контролу шећера у крви ефикаснијом.

Могу помоћи у контроли телесне тежине

Кестен може помоћи у смањењу апетита у поређењу са другим орашастим плодовима. Такође имају мање масти и калорија.

Поред тога, обећавајуће студије на животињама сугеришу да додавање кестена у исхрану може смањити накупљање масти у стомаку.

Да ли су кестени безбедни за све?

Кестени су у категорији осам орашастих плодова који представљају уобичајени ризик од алергије. Неки људи могу бити алергични на кестене иако толеришу, на пример, кикирики и обрнуто.

Сирови кестени су безбедни за већину људи, али зато што садрже танине, могу да изазову пробавне сметње и мучнину код неких особа, посебно оних са обољењем јетре или бубрезима.

Људи који су склони алергијама или имају алергију на орашасте плодове свакако треба да се консултују са својим лекаром пре него што их уврстите у своју исхрану, преноси index.hr.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here