Намирнице које морамо да поједемо истог дана када их скувамо или отворимо

Постоје неке намирнице које су склоније расту бактерија

538
Фото: Canva

Неке намирнице које конзумирамо требало би истог дана да поједемо када их прирпемимо или отворимо, јер у супротном могу наштетити нашем здрављу.


Стручњаци за безбедност хране упозоравају да морамо бити изузетно опрезни, јер неке намирнице могу да се покваре након дан-два, чак и ако су куване.

„Већина остатака ће дефинитивно трајати три или четири дана ако се охлади у року од два сата од кувања, спакује у херметички затворену посуду и чувају у фрижидеру. Али постоје неке намирнице које су склоније расту бактерија и не би требало да ризикујете“, саветује дијететичарка Трејси Бригман за Daily Mail.

Примери бактеријских, паразитских и вирусних инфекција изазваних конзумирањем хране укључују салмонелу, токсоплазму, листерију, норовирус, ешерихије коли. Најчешћи је норовирус, који погађа једну од 15 особа годишње.

Ево пет намирница које могу наштетити вашем здрављу ако се не конзумирају у року од једног дана од куповине или кувања:

Тврдо кувана јаја

Не љуштите тврдо кувана јаја ако желите да трају дуже од 24 сата. Љуска јајета делује као заштитни слој који штити од бактерија. Када се љуска уклони, бактерије могу брзо ући у поре јајета и контаминирати га. Доказано је да листерија напада тврдо кувана, огуљена јаја.

Листериоза је такође повезана са непастеризованим млеком, меким сиревима, поврц́ем и деликатесима. Симптоми укључују главобољу, конфузију, болове у мишићима и грозницу.

Млевено месо

Према америчком Министарству пољопривреде (УСДА), незагрејано млевено месо траје само један до два дана пре него што почне да се квари.

„Бактерије са површине сировог меса могу се мешати у производ током процеса млевења. Због тога се млевено месо мора кувати до краја да би се уништиле све бактерије“, објаснила је Бригман.

Поред салмонеле, млевено месо је и легло ешерихија коли. Инфекција овом бактеријом може изазвати грчеве у стомаку, крваву дијареју и повраћање.

Диња

Доктор Дарин Детвилер, стручњак за безбедност хране на Универзитету Нортхеастерн у Бостону, каже да дињу никада не треба држати у фрижидеру дуже од једног дана јер патогени попут салмонеле и листерије брзо расту.

„Дињу треба јести чим је исечете. Никад не купујте већ исечену дињу“, упозорио је он.

Унутрашњост овог воћа има идеалан pH за раст бактерија, а диња је повезана са тренутном епидемијом салмонеле која је заразила 117 Американаца, хоспитализована 61 и убила двоје. Симптоми инфекције салмонелом могу укључивати дијареју, грчеве у стомаку и грозницу.

Сирова пилетина

Ако сте купили пилетину и заборавили на њу на неколико дана, велике су шансе да се покварила. Живина је посебно склона салмонели јер је мекша од црвеног меса попут говедине, што бактеријама олакшава улазак у њу.

Размажена пилетина може постати сиво-зелена, а могу се појавити и плесниве тачке, што указује на присуство бактерија. Такође, има љигаву текстуру. Испирање пилетине неће елиминисати бактерије.

Кувани пиринач

Иако може да стоји у остави месецима, кувани пиринач се брзо поквари. Склон је бактеријама које стварају споре Bacillus cereus, а обично се налази у сировој и непрерађеној храни као што су кромпир, грашак, пасуљ и одређени зачини. Бактерија је нарочито честа у пиринчу или другим житарицама које су остављене на собној температури или у недовољно охлађеном фрижидеру. Наиме, бактерија Bacillus cereus најбоље расте у температурном опсегу од 4ºЦ до 48ºЦ.

Симптоми инфекције овом бактеријом укључују повраћање, дијареју и грчеве у стомаку. Највећи ризик од инфекције су старији и они са ослабљеним имунитетом, преноси index.hr.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here