Kako da se rešite osa

Njihov ubod nije nimalo prijatan, pa čak može da izazove alergijsku reakciju

659
Foto: Pixabay

S toplijim danima pojavljuje se sve više insekata kao što su muve, komarci, ali i ose koje mogu biti jako naporne, a njihov ubod nije nimalo prijatan, pa čak može da izazove alergijsku reakciju.


Ipak, pogrešno je mahati rukama i tako ih pokušati oterati, jer ćete ih samo dodatno naljutiti.

Postoji niz drugih načina kako se rešiti osa, a neki uključuju korišćenje određenih namirnica i proizvoda koje sigurno imate u svom domu.

Kako sprečiti pojavu osa?

Postoji nekoliko načina koje možete primeniti kako bi uopšte sprečili da ose dođu do vas i prostora u kojem se nalazite.

1. Uklonite hranu

Prvi korak u neprivlačenju osa je da odmah pokrijete ili sklonite višak hrane. Ose se najčešće skupljaju na hranu koja ima slatkast miris, kao što su razni sokovi ili poslastice, a isto tako će se „okomiti“ i na određeno povrće i voće.

2. Pazite na parfeme

S obzirom na to da ose vole slatke mirise, napadaće vas ako imate slatkast, voćni ili cvetni parfem.

3. Uklonite smeće

Ose često dolaze i na smeće jer ih privlači miris sokova koji nastaju u smeću. Zato je važno da je smeće, posebno u vrućim danima, zatvoreno.

4. Pazite na odeću

Osim mirisa, ose privlači i odeća jarkih boja ili cvetnog dezena.

 

Kako se osloboditi osa, ako su se već „navrzle“?

Kada su se ose već pojavile, možete uraditi nekoliko stvari, kako biste ih se rešili, a da ih ne ubijete. Nemojte mahati rukama ili stvarima jer tako neće otići, već će postati samo agresivnije.

1. Mešavina vode i deterdženta

Napravite mešavinu od jedne kašičice deterdženta za posuđe i 240 mililitara vode. Pomešajte u bočici u spreju i poprskajte osu.

2. Zamka od flaše

Napravite zamku od obične flaše od dve litre. Odsecite joj gornji deo i okrenite ga obrnuto, tako da deo gde treba da dođe čep gleda prema dnu flaše. Zalepite deo gde se spaja gornji deo flaše s donjim. Možete je napuniti vodom pomešanom sa šećerom ili sokom, možete koristiti i trulo voće ili pak sirovo meso i šunku. Na gornjim rubovima odrezane flaše stavite malo ulja kako osa ne bi mogla da izađe.

3. Koristite biljke

Baš kao i ostali insekti, i ose ne vole sve mirise biljaka i začinskog bilja. Na primer, odbija ih miris nane, eukaliptusa i timijana. Zasadite u vrt ovo bilje i bićete sigurni.

Kada primetite osinje gnezdo, najbolje je da pozovete stručnjaka.

Što ako vas ubode osa?

Ako niste uspeli da oterate osu i ubola vas je, najbolje je mesto uboda isprati s malo sapuna i hladnom vodom. Nakon toga odmah stavite na mesto uboda hladni oblog kako bi se sprečilo oticanje. Pomaže i mesto uboda natrljati čenom belog luka, ili alkoholnim sirćetom.

Ako ste alergični na ubod osa i imate izražene simptome nakon uboda, potrebno je odmah da pozovete hitnu pomoć.


Pogledaj: Da li je zaista potrebno da pijemo osam čaša vode dnevno?

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here