Održane radionice „Nega kose kroz vekove“

U Gradskom muzeju

201
Foto: Kulturni centar Bačka Palanka

U Muzeju grada Bačka Palanka održane su tri radionice „Nega kose kroz vekove“ na kojoj su prisutne dame mogle da nauče da prave frizure i neguju kosu kako su to radile žene nekada davno.


Prva radionica bila je posvećena egipatskim uljima i frizurama u starom Egiptu, na drugoj su mogle da nauče kako da neguju kosu kao što su to radile žene u starom Rimu a na trećoj kao u drevnoj Grčkoj.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

Teodora Pljevačić, medijatorka, govorila je o tome kako su žene i u prošlosti mnogo vodile računa o nezi i lepoti kose. Pošto im je trebalo mnogo vremena za sređivanje frizura, mnoge žene su nosile perike napravljene od ovčije vune, koje su ih ujedno štitile i od prejakog sunca. U drevnom Egiptu žene su se farbale kanom, koja je prirodna boja dobijena od lišća visoke žbunaste biljke, koje se najpre suši, secka i melje, a potom pretvara u prah.

Mnoge žene i danas upotrebljavaju kanu za farbanje kose jer je sasvim prirodna, neguje i jača strukturu dlake, hrani kosu poput regeneratora, čini je mekšom i štiti od opadanja.

Primena ulja za kosu bila je jedan od najvažnijih delova režima lepote. Koristilo se bademovo ulje, ricinusovo ulje i ulje ruzmarina za podsticanje rasta kose. Maske za kosu su takođe bile veoma popularne u dalekoj prošlosti, njih su pravile uz pomoć bogate i luksuzne mešavine devičanskog maslinovog ulja i kokosovog mleka.

Tokom ove tri radionice napravljena je zanimljiva paralela kako je bilo nekada a kako je sada. Zbog velikog interesovanja održana je još jedna, četvrta radionica, na kojoj je Teodora pokazala kako da se praktično primeni sve ono o čemu se pričalo na prve tri radionice i kako da se naprave jednostavne frizure koje su se nekada davno nosile, a koje su i danas aktuelne i nosive.


Pogledaj: Međunarodni konkurs za najlepšu ljubavnu pesmu „Disovo zlaćano pero 2021.“

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here