Деца која одрастају уз деде и бабе срећнија су, паметнија и образованија

Foto: Pixabay

Љубав, брига и подршка бака и дека имају благотворан утицај на унуке. О томе сведоче бројна научна истраживања.


1. Смањује се ризик од депресије.

Емоционална блискост бака и дека са унуцима смањује ризик од депресије код деце. У студији објављеној у часопису “Геронтолог”, учествовало је 356 унука и 374 бака и дака. И када су научници са Бостонског колеџа анализирали податке које су сакупљали 19 година, показало се да се опасност од депресије смањује и код старијих и код млађих генерација.

2. Повећава се осећај стабилности и сигурности.

Бабе и деде уливају унуцима осјећај стабилности и емотивне сигурности. А у трауматичним ситуацијама или током породичних свађа, бака и дека су често подршка унуцима.

Истраживање Оксфордског универзитета показало је да блиска веза унука и старијих генерација помаже деци да се носе са трауматичним догађајима у животу, као што су малтретирање у школи или развод родитеља.

Истраживање које је водила професорка Ен Бјукенен обухватило је више од 1500 деце и показало да они који су били у блиским односима са својим бакама и декама имају мање емотивних тешкоћа и проблема у понашању. Поред тога, таква деца су имала развијенији осећај самосвести, што им је олакшавало да превазиђу тешкоће.

3. Олакшава задатак родитељима.

Родитељи понекад немају довољно времена за игре и разговор са децом. Баке и деке често деци замењују родитеље, посебно кад им је потребна игра и забава. Осим тога, они ређе грде децу, тако да су унуци спремни да им откривају своје тајне.

Све ово побољшава општу емотивну атмосферу у породици, јер су и родитељи спокојнији, знајући да су деца добро и док њих нема.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here