ТикТок намерно гура штетан садржај да буде видљивији тинејџерима

Студија показала

Фото: Pixabay

Неким младим корисницима ТикТока приказује се потенцијално опасан садржај који би могао подстакнути поремећаје исхране, самоповређивање и самоубиство, тврди група за безбедност на интернету.


Истраживање ТикТок алгоритма које је спровео Центар за сузбијање дигиталне мржње (CCDH) открило је да се одређеним налозима сервира садржај о поремећајима исхране и другим штетним темама неколико минута након придруживања платформи.

Група је створила по два налога у САД-у, Британији, Аустралији и Канади представљајући се као 13-огодишњаци. Један налог у свакој земљи добио је женско име, а други је добио слично име, али уз референцу на губитак тежине укључену у корисничко име. Упоређен је садржај који је послужен тим налозима у првих 30 минута на ТикТоку.

CCDH је рекао да је користио ову методу корисничког имена јер су претходна истраживања показала да ће неки корисници с проблемима телесне тежине то често изразити преко својих друштвених мрежа.

CCDH је такође навео да су налози коришћени у студији изразили склоност према видеозаписима о слици тела, менталном здрављу и поремећајима исхране паузирањем релевантних видеозаписа и притиском на „лајк“.

Сама брзина којом се садржај препоручује штетна

У извештају групе не прави се разлика између садржаја с позитивном намером и садржаја с јаснијом негативном намером – при чему CCDH тврди да у многим случајевима није било могуће дефинитивно утврдити намеру видеа, те да чак и они с позитивном намером могу још увек бити узнемирујући за неке.

Извештаји групе за онлајн безбедност тврди да је сама брзина којом ТикТок препоручује садржај новим корисницима штетна.

Група наводи да су у просеку истраживаним налозима сваких 39 секунди сервирани видеозаписи о менталном здрављу и слици тела.

Истраживање је показало да су најрањивији налози – који су укључивали референце о слици тела у корисничком имену – добили три пута више штетног садржаја и 12 пута више садржаја повезаног са самоповређивањем и самоубиством.

CCDH је рекао да је студија открила заједницу поремећаја исхране на ТикТоку која користи и кодиране и отворене хаштагове за дељење материјала на страници, с више од 13 милијарди прегледа њихових видеа.

Платформа за дељење видеозаписа укључује страницу For You, која користи алгоритам за препоруку садржаја корисницима док ступају у интеракцију с апликацијом и прикупља више информација о интересима и преференцијама корисника.

Водич за родитеље

Имран Ахмед, извршни директор CCDH-а, оптужио је ТикТок да трује умове млађих корисника.

„Рекламира код деце мржњу према властитом телу и екстремне сугестије о самоповређивању и поремећен, потенцијално смртоносан однос према храни“, рекао је.

Након истраживања, CCDH је заједно са Фондацијом „Molly Rose“, коју је основао Ијан Расел након што је његова ћерка Моли окончала живот након гледања штетног садржаја на друштвеним мрежама, објавила нови водич за родитеље.

Водич подстиче родитеље да отворено разговарају са својом децом о друштвеним медијима и безбедности на интернету и да потраже помоћ група за подршку ако су забринути за своје дете.

Као одговор на истраживање, портпарол ТикТока је рекао: „Ова активност и резултирајуће искуство не одражавају стварно понашање или искуство стварних људи. Редовно се саветујемо са здравственим стручњацима, уклањамо кршења наших правила и пружамо приступ ресурсима подршке свима којима је то потребно“.

„Свесни смо да је садржај који нуди јединствен за сваког појединца и остајемо усредсређени на подстицање сигурног и угодног простора за све, укључујући људе који одлуче да поделе своја искуства опоравка или едуковати друге о овим важним темама“, додао је портпарол.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here