Откривен максимални животни век човека

Статистичари су дошли до неких запањујућих података

Фото: Canva

Статистичари са Универзитета Еразмо у Тилбургу и Ротердаму испитивали су у којим је годинама умрло 75.000 људи у Холандији у периоду од 30 година до 2017. и дошли су до неких запањујућих података.


Наиме, они се нису фокусирали на очекивани животни век да би дошли до својих открића, већ су стремили ка томе да испитају колико дуго сваки појединац може да живи све док се брине о себи, а да њихов живот није прекинут болешћу или другим околностима.

Истраживачи су утврдили да је максимални животни век особе досеже врхунац у њиховим деведесетима, али оно што су нагласили је да то не значи да ће се животни век ту и завршити. Научници су истакли да је мало вероватно да ће човек живети дуже од 115. године, али да жене дефинитивно имају мало дужи животни век од мушкараца.

Док је максимални животни век за жене 115,7 година, процењено је да ће мушкарци доживети максималну старост са 114,1.

„У просеку, људи живе дуже, али најстарији међу нама нису постали старији у протеклих 30 година. Сигурно је да овде постоји неки зид. Наравно, просечни очекивани век се повећао, али не и максимални „плафон“, навео је професор Џон Ајнмал, један од троје научника који стоје иза ове студије.

Џон је ипак признао да постоје примери људи који су живели дуже од овог максималног животног века.

Најстарији човек икад према Гинисовој књизи рекорда био је Јапанац Ђироемон Кимура, који је умро у 116. Почетком прошле године је француска монахиња, сестра Андре, преминула у 118. Након њене смрти нова рекордерка је постала Американка Марија Брањас Морера са својих 115 година.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here