Сетва цвећа у октобру – ево што можете посејати

За месец октобар се веже завршетак вегетације већине украсног биља, међутим ово је месец интензивне сетве неких врста

Фото: Getty images

Велики је избор врста које сада можемо посејати и које ће нас обрадовати својим зеленилом и цветовима рано на пролеће или почетком лета.


За месец октобар се веже завршетак вегетације већине украсног биља, међутим ово је месец интензивне сетве неких врста. Земља је још увек довољно топла и добро је снабдевена влагом.

Сетва у пластеницима и на отвореном

Украсни грашак сада можемо посејати и он ће до зиме да никне. Семе можемо посејати у посудице или директно на пољу. Осим у јесен, сеје се што раније на пролеће. Боља опција је да га посејемо у посудице и чувамо у пластенику, јер ће већи број биљака да презими и неће се смрзнути. Када прође опасност од мраза, садимо младе биљке на отвореном. На пролеће креће са вегетацијом веома рано, а то значи и да ће веома рано процветати.

За садњу користите уске и дубоке посуде или пластичне боце којима одрежемо врх и на дну направимо рупице за одвод сувишне воде. Грашак има узак и дуг корен. Семе можете 24 часа пре сетве да потопите у воду, што ће убрзати клијање и ницање.

Различак има ситно семе. Можемо га сејати на отвореном и у плитке посудице, јер не развија дугачак корен. Често се сеје у разним мешавинама.

Још једна врста коју сада можемо посејати је нигела. Сетва се обавља на дубини од два центиметра. Врста је доста отпорна на ниске температуре, али је презимљавање боље ако се прекрије неком агрофолијом да је заштити. Још боља опција је да је узгајамо у посудама у пластенику, а на пролеће пресадимо на стално место.

Које још семе можете посејати?

Не заборавите макове који могу имати жуте, црвене или наранџасте цветове. Затим украсни слез, медвеђу шапу, али не заборавите бројне луковице, попут: крокуса, нарциса, лала и бројне друге врсте.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here