Otvorena fazanerija u Obrovcu

1775

OBROVAC: U organizaciji Lovačkog društva „Obrovac“ je 23. jula otvoreno prihvatilište za fazansku divljač na Ekonomiji OZZ Ogledna stanica Obrovac. Fazanerija je otvorena na prostoru od 1.000 m2. Prostor za fazaneriju je dodelila OZZ Ogledna stanica bez dinara nadoknade čiji su čelni ljudi prisustvovali uređenju ovog prostora i to Radovan i Milan Grahovac, te Petar Adžaip. Pre otvaranja fazanerije veliki trud su uložili članovi Lovačkog udruženja iz Obrovca koji su pripremili i ogradili prostor za oko 3.000 mladih fazana i na taj način pokazali želju da se i lovni turizam što više razvije u Obrovcu. Inače, nosilac udruženja „Prepelica“ kome pripadaju Obrovac, Nova Gajdobra, Gajdobra, Silbaš i Čelarevo uložili su veliki napor da se ova organizacija uspešno sprovede. Ovu akciju su podržali pre svih republički inspektor Branko Bajić i upravnik lovišta dr Patrik Kolar.

Posebna zahvalnost se upućuje Milošu Kunovcu koji je osmislio i odradio ovaj projekat.

Fond za razvoj lovišta i ovog puta je pokazao zanimanje za ovu aktivnost i pružio neophodnu pomoć. Mora se istaći stalna aktivnost oko sprovođenja ovog projekta i gradnje fazanerije Pere Trifunovića, člana upravnog odbora Lovačkog saveza Srbije, kao i čoveka bez koga se ova aktivnost nije mogla održati Bogdana Majstorovića.

Pošto se dugo vremena nije pisalo o aktivnostima Lovačkog društva Obrovac, prilika je da to sada saopštimo.

Lovačko društvo Obrovac postojalo je još dok su Nemci držali vlast u Obrovcu i ono je bilo sačinjeno od Nemaca i delom Mađara dok su Srbi bili minimalno zastupljeni u ovom društvu. Zajedno sa Nemcima u sastavu Lovačkog društva od Srba bili su Mihajlo Miško Jovin, Sava Krstić i Miško Jatić. Odlaskom Nemaca iz Obrovca 1944./45. u jesen, Srbi su se organizovali i formirali 1948. godine Lovačko društvo po sećanju Đoke Toškova –Kente. Osnivači su bili Miško Jovin, Miloš Jatić, Miloš Vukojev, Sava Krstić, Živa Radivojkov, Đoka Toškov, Lazar i Stevan Jovin, Emil Krivokuća, Joška Madai, Laza Kljajin, Milan Ljubojev, Paja Vukojev, Paja Radivojkov (Raca Šmit) kao i Nemci Vendil Klenc, Gašpar Gerih, Đura Ahinger. Sekretar je bio učitelj Brana Vuković, a prvi predsednik Lovačkog društva bio je Miško Jovin. Posle Miška Jovina predsednik od 1948. do 1953. godine bio je čuveni obrovački pekar Sava Beljin, a sekretar je postao Miloš Jatić. Nešto kasnije lovci su postali Dobren Čolin, Đoka Vukojev, a od kolonista prvi lovci su bili Rade Katić, Branko Jerenić i Pera Kovačić. Prijem u Lovačko društvo nije bio jednostavan, pored togašto su budući
članovi morali biti dobri i uzorni domaćini, nepohodan uslov za članstvo trebalo je dobiti i pozitivno mišljenje od tadašnjeg SUP-a. Interesovanje da se postane lovac svake godine je bilo sve veće, a moralo se ići i na podmlađivanje lovačkog kadra, tako su novi članovi postali Petar Kizić, Gaja i Svetozar Jovin, Mihajlo Kozomora –Kotas, Branko Jovišević, Nikola Džakić, Đorđe Radić, Brane Milovac, Dušan Puškar, Ilija Duvnjak, Miodrag Čolin, Stanko i Dušan Medić, Gavra Mišković, Dane Duvnjak i dr. Smatra se da je Lovačko društvo intenzivno radilo i posebno bilo organizovano u periodu od 1990. do 1993. godine kada je predsednik bio Đorđe Radić, koga je kasnije uspešno nasledio Đorđe Jatić, upravnik Dušan Medić, a sekretar Milan Tošić – Čiko.

Lovni prostor čine granice naseljenog mesta površine 2.300 hektara. Društvo danas čine oko 60 članova i lovački podmladak od devet članova. Funkcioniše po grupama radi bolje
organizacije i zastupljenosti mera bezbednosti. Upravnik lova – lovnik je Stanko Medić. Lovačko društvo je dobilo na korišćenje učionicu stare škole koju su prethodno delimično
uredili. Počasni članovi Lovačkog društva su Petar Kizić, Dobren Čolin iz Obrovca i Stevo Katuš iz Novog Sada.

Na kraju se mora reći omeđusobnoj saradnji lovačkih udruženja u opštini, a posebno sa Lovačkim društvom u Šipovu, gde svake godine odlaze naši članovi u organizovan lov na vukove. Tako su i ove godine samo braća Milovac, Marko i Petar, odstrelili vuka i lisicu, što od prisutnih 600 lovaca iz Republike Srpske, Srbije i drugih krajeva nikome nije uspelo.
Brane Milovac je lovočuvar za MZ Obrovac, Tovariševo, NovaGajdobra i Gajdobra, Čelarevo, Silbaš i Despotovo, koji je opremljen neophodnom opremom i motornim vozilom. Danas je predesdnik Lovačkog društva u Obrovcu Nebojša Grčić. Po otvaranju ove fazanerije u Obrovcu, uobičajeno su lovci pravili svoje lovačke specijalitete.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here