280.000 динара ловачком удружењу у Бачкој Паланци

За набавку јаребица и фазана

182
Фото: Pixabay

НОВИ САД: Покрајински секретаријат за пољопривреду водопривреду и шумарство објавио је резултете конкурса ради унапређења ловног туризма на подручју АП Војводине, за који је из покрајинског буџета обезбеђено 40 милиона динара.


Новац по конкурсу за финансирање набавке пољских јаребица, у укупном износу од близу шест милиона динара, добило је 26 ловачких удружења. Највише пара добила су ловачка удружења у Турији и у Мокрину – по 320.000 динара, а ловачка удружења у Оџацима, Бачкој Паланци, Челареву, Бачу и Бачкој Тополи по 280.000 динара.

Одстрел јаребица није дозвљен јер их нема у ловиштима. Зато Покрајина издвајањем новца за ове птице настоји да увећа бројност јата јаребица, чије пиле кошта на тржишту 1.500 динара.

Председник Удружења ловаца у Турији Драган Медурић наглашава за “Дневник“ да у ловиштима једва има јеребица. У Турији, напомиње, можда три јата.

– Птице су лепе, атрактивне за око, али лако страдају не само од предатора, већ и од хемијских средстава које ратари користе за заштиту пољопривредних усева. Ми смо за ново јато које будемо купили обезбедили посебан, затворен део у ловишту, како би их сачували да расту и разможавају се – казао је Медурић.

Јаребице испод биолошког минимума

Директор предузећа “Војвођански ловац” Миленко Зеремнски казао је да Покрајина покушава да спасе јаребице од измирања јер се бројност јата налази испод биолошког минимума.

– Годинама уназад је ловци самоиницијативно не лове, а од пре неколико година је на снази и забрана одстрала – казао је Зеремски. – Нова јата јаребица мораће се пуштати на оне просторе где има услова да се склоне, постоје заклони и дрвећа. На равна, чиста пространства их не вреди пуштати јер су ту плен предатора. Постоје делови равнице где на 1.000 хектара нема ниједне јаребице јер су лак плен предатора.

По речима председника Ловачког удружења у Бачу Бориса Јошића, јата јаребица која буду купили од покрајинског новца биће пуштена у ловишта у Бачу, Селенчи и Бачком Новом Селу, где тренутно нема више од педесетак ових птица.

– Нова јата ћемо пустити у ловишта и оставити да се легу нови птићи – казао је за “Дневник” Јошић. – Јаребице су десетковане у ловиштима, лове их предатори, шакали и лисице и зато их овде нема. Ове године као и догодине њихов лов није дозвољен, а у 2024. године ће лов можда бити дозвољен, уколико се поправи њихово бројно стање – казао је Јошић.

За суфинансирање набавке одраслих фазана новац у износу од близу 12 милиона динара добило је 69 ловачких удружења, док укупна вредност ове набавке удружења ловаца кошта близу 14,5 милиона, па тако покрајина сноси највећи део ових трошкова. Према условима конкурса, дивљач треба да се унесе у ловишта од октобра до децембра.

Наши саговорници наглашавају да фазана има у ловиштима у оном броју у којем их ловци унесу у ловишта. Има ловачких удружења која легу пилиће фазана, док друга удржења ловаца пилиће купуји. Пиле фазана од шесет недеља кошта 275 динара.

За суфинансирање, изградњу и реконстркцију ловно-техничких објеката и унос дивљачи у ловишта посебне намене опредељено је око 21,9 милиона динара. На конкурс су стигле пријаве ЈП “Војводинашуме” и Националног парка “Фрушка гора”.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here