Sveti Pantelija – Hramovna slava u Obrovcu

0
2436

OBROVAC: Danas (09.08.) se u Obrovcu proslavlja hramovna slava Sveti Pantelejmon, koji je poznat u narodu kao Sveti Pantelija.

Sveti Pantelejmon ili Pantelija praznuje se 9. avgusta, kao poslednji od pet ognjevitih svetaca u godini. Rođen je za vreme žestokog progona hrišćana, u Nikodimiji u Maloj Aziji, u uglednoj i bogatoj porodici. Majka mu je bila hrišćanka, a otac neznabožac.

Kao mlad je pokazao poseban dar za medicinske nauke, koje je učio uz dvorskog lekara Efrosina. Njegovo ime znači svemilostivi i po predanju, potpuno mu je odgovaralo, jer je bio milostiv i dobrog srca. Kada mu je umro otac, on je svoje imanje razdelio sirotinji i počeo besplatno da leči siromahe i sužnje, a dvorski lekar ga je smatrao svojim najdarovitijim učenikom i naslednikom. To je izazvalo zavist njegovih kolega, koji su prijavili caru da je hrišćanin i da obmanjuje svet Hristovim učenjem. Car je pokušao da ga odvrati od hrišćanstva, ali je on odbio da se odrekne svoje vere, pa je osuđen na strašno mučenje i smrt. Postradao je 9. avgusta 304. godine pod maslinom, koja se potom, po predanju, cela okitila plodovima.

Na ikoni se predstavlja u običnom odelu, a u levoj ruci drži razne lekarije, ili, u desnoj  krst sa mirtinom grančicom u znak mučeništva, a u levoj buket raznovrsnog cveća i lekovitog bilja. Ime Svetog Pantelejmona se priziva pri osvećenju vode i jeloosvećenju.

Po narodnom verovanju sveti Pantelija upravlja vetrovima, on je zaštitnik od oluje, bure i požara, pa se na njegov dan ne žanju žita zbog paljevine.

Jedan od najlepših hramova na Svetoj Gori posvećen je Svetom Pantelejmonu.



PODELI
Prethodni tekstDanas se praznuje Sveti Pantelija
Sledeći tekstTri vrela dana, pa oluja

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here