Istina o junacima Istočne Hercegovine

Promocija knjiga "Hercegovački korpus" i "Nevesinjska brigada" u Gajdobri.

1096

GAJDOBRA: General Radovan Grubač, komandant Hercegovačkog korpusa i penzionisani pukovnici Nedeljko Popara, Goran Aćimović i Zoran Janjić, bili su nedavno glavni akteri književne večeri u Gajdobri.

U ovo selo bačkopalanačke opštine naseljeni su sredinom prošlog veka ljudi iz tog kraja, pa je jasno što je više od stotinu meštana došlo na predstavljanje knjiga „Hercegovački korpus“ (grupa autora) i „Nevesinjska brigada“ autora Zorana Janjića.

„Moj zadatak, kao komandanta Hercegovačkog korpusa, bio je da branim i odbranim Istočnu Hercegovinu“, rekao je na skupu u Gajdobri general Vojske Republike Srpske Radovan Grubač. „Znamo, barem mi vojnici da je HVO, između ostalog, trebao i nas da napadne. Nisu to uradili, ali umesto njih to je uradio NATO. Kao komandant mogu, sada sa ponosom, reći da su se moji vojnici prvi kopnom sukobili sa NATO, koji je morao da se povuče“, rekao je Grubač.

[wonderplugin_slider id=13]

 

General je u Gajdobi očekivano dobro dočekan, ne samo zato što ovde žive potomci i rođaci Nevesinjaca, Bilećana, Gačana, Trebinjaca….

„Kada pričam o odbrani Istočne Hercegovine, pričam o desetinama hiljada Hercegovaca koji su branili svoj kućni prag. Pamtim, kao komandant i čovek da je u maju 1992. godine, od ostataka JNA, formiran Korpus od 4.600 vojnika. U oktobru iste godine moja jedinica imala je 24.000 ratnika, a rat 1992-95. godina završili smo sa 18.800 vojnika“, rekao je Grubač.

Kako kaže, jesu odbranili svoj deo Hercegovine, ali su izgubili dolinu Neretve.

„Bili smo jači, išao sam kod Karadžića i Mladića, nosio im karte, pokazivao odnos strana… Ali, nema rata bez žrtava, pa i mi ratnici smo krivi, meni nije na ponos, jer mi je poginulo 10 odsto vojske, ali je Srpska Hercegovina sačuvana u sklopu Republike Srpske“, rekao je general Grubač.

Posebno naglasio da nijedan njegov vojnik ni dana nije proveo u zatvoru, da niko od njih, oficira, generala, nije bio optužen ni u Hagu niti u bilo kojem sudu bivših država.

Tada se u Sali u Gajdobri prolomio aplauz.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here