Huligani u Bačkoj Palanci lome igrališta, znake, mladice..

2721

BAČKA PALANKA: Šta je to sa našom omladinom? Kakva je to rušilačka potreba da tokom noći lome sve što im dođe pod ruku? – pitanja su koja sve češće sebi postavljaju Palančani, i ne samo oni.


Pre par noći, a u samom centru varoši, u Ulici Jugoslovenske armije, izlomljeno je nekoliko mladih sadnica drveća. Kamere su snimile počinioce, konstatovano je da je reč o maloletnicima, pa će nadležni za javni red i mir preduzeti zakonski moguće mere. Međutim, lomljenje mladih stabala, a zasađena su pre dva proleća na mestu starog drvoreda koji je uklonjen zbog starosti i bolesti, nije jedino što ovdašnji huligani noću polome, a nadležni preko dana poprave. Sve se vrti u krug.

Na sve učestaliju pojavu lomljenja svega i svačega po ovom gradu još ranije su ukazivali nadležni, prvenstveno iz opštinskog Javnog preduzeća „Standard“ koje se brine, pored ostalog, i o saobraćajnim znacima, dečijim igralištima, spravama… Vele da nije retkost da tokom noći „nadljudskom snagom” bude zajedno s betonom iščupan kompletan saobraćajni znak. Izlomi ta čudna snaga i saobraćajne table koje regulišu saobraćaj, pa kasnije saobraćajna policija, na primer, ne može da kazni prekršioca, jer nema znaka. – Lokalna samouprava, mesne zajednice, ali i svi građani izgradili su 60 dečijih igrališta sa spravama za igru, toboganima, klackalicama, ljuljaškama, penjalicama, klupama i 30-tak malih sportskih igrališta sa koševima, golovima za mali fudbal i rukomet – podseća između ostalog, mr Miroslav Sićević, direktor „Standarda“.

– Svake godine ta igrališta se popravljaju i uređuju, a za to su potrebna velika sredstva. Ne postoji investitor, a ni dovoljno sredstava za sanaciju svega onoga što pojedinci ili grupice hiuligana mogu da unište. Na sportskom igralištu u samom centru grada, a u Stambenom bloku „Partizan“, iskidana je metalna ograda. Sigurno to nije od lopte, jer iskrivljeni su i metalni stubovi, nosači metalne mreže…

Sićević se u svom obraćanju javnosti pita: koja je to sila negativne energije koju ispoljavaju pojedinci ili grupe koje lome imovinu građana Bačke Palanke?

 

Ranjeno drvo

Pored mladog drveća koje je polomljeno, nekoliko mladih sadnica u Ulici Jugoslovenske armije slomljeno je do pola. Jutro posle „masakra“ drvoreda, a ispred zgrade Crvenog krsta i Centra za socijalni rad, zaposleni u ovim ustanovama pokušali su da pomognu mladom stablu. – Spojili smo mesto gde je bilo do pola polomljeno, zalili voćarskim voskom, sve previli i tako probali da pomognemo mladom drvetu da preživi, a da li smo uspeli pokazaće vreme – kaže Branislav Šobot, sekretar ovdašnjeg CK.

[wonderplugin_slider id=21]

 

– Polomljene su klackalice na dečijem igralištu pored jezera Tikvara – dodaje direktor „Standarda“. – Deca koja ih koriste sigurno nisu mogla da ih polome klackajući se. Potrebna je velika sila, pored težine, da se greda klackalice prečnika deset centimetara, uglavljena u čelični profil, polomi. Građani se boje huligana, pa su uglavnom nemi posmatrači. Očekujemo da će nadležni za javni red i mir preduzeti nešto protiv počinilaca, a mogu razmisliti o prinudnim javnim radovima, neka poprave ono što su polomili, ako ne oni onda njihovi roditelji koji uglavnom odgovaraju -„ne možemo im ništa“.

 

Šta će u budućnosti stvarati oni koji sada uništavaju sve što im dođe pod ruku, a to se ne pitam samo ja već puno naših sugrađana – veli Sićević.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here