Ukida se doprinos za nezaposlenost

1167

Od početka sledeće godine poslodavci će na popisu obaveza koje moraju da plaćaju imati jednu manje jer će biti ukinut doprinos na nezaposlenost od 0,75 odsto.


Na taj način biće smanjeni troškovi poslodavaca, a da li će zbog toga biti uvećane plate zaposlenih ili će poslodavci taj novac usmeriti u nešto drugo, pokazaće vreme.

Ukidanje doprinosa za nezaposlenost, procenjuju u Uniji poslodavaca Srbije, godišnje će poslodavcima doneti uštede od 11,9 milijardi dinara. Da će im ukidanje tog nameta svakako dobro doći, ukazao je predsednik Unije poslodavaca Vojvodine Stanko Krstin, ističući da je time napravljen korak u pravom smeru jer se na taj način odgovara na zahteve poslodovaaca da se smanje njihova opterećenja.

– Zahtevi poslodavaca usmereni su ka tome da se preduzmu koraci koji bi doprineli smanjenju nameta koji idu na teret poslodovca, kao i smanjenju birokratije pošto to utiče na visinu troškova koje poslodavci imaju – kaže Krstin. – Pozdravljamo ukidanje tog doprinosa jer to umanjuje bruto iznos koji poslodaavac plaća, a sigurno je da će novac koji će zbog toga ostati svaki poslodavac usmeriti onako kako misli da je najbolje – neko u investicije, što će u budućnosti biti novo radno mesto, neko u veće zarade…

Ističući da će nakon ukidanja doprinosa za nezaposlene fond za raspodelu biti veći onoliko koliko iznosi taj namet, Krstin kaže da, iako nije reč o velikoj sumi, ipak je to napredak u smislu rasterećenja poslodavaca.

Ove godine troškovi poslodavaca već su smanjeni jer je neporezivi deo zarade povećan na 15.000 dinara. Ministar finansija Siniša Mali nedavno je rekao da će se od 1. januara 2019. godine nastaviti smanjivanje opterećenja na zarade, te da je ukidanje doprinosa za nezaposlenost na teret poslodavca jasan signal privrednicima da se krenulo putem da opterećenje na plate budu manje s ciljem stvaranja veće konkurentnosti i pospešivanja zapošljavanja.

– Na osnovu obaveza koje se plaćaju državi, troškovi na neto platu iznose oko 63 odsto, a reč je o različitim obavezama, porezima i doprinosima. Zato poslodavci i traže da se oni smanje i da budu oko 40 odsto neto plate. Svesni smo toga da se to ne može uraditi brzo jer bi se smanjio priliv novca u budžet. Namete treba smanjivati postepeno i na tome ćemo i dalje insistirati.

Predsednik Saveza samostalnh sindikata Vojvodine Goran Milić ukazuje na to da će, kao i prilikom sličnih smanjenja dažbina, i uštedama koje su usmerene da bi se rasteretili poslodavci to najmanje osetiti zaposleni.

– Mislim da će najveći procenat novca koji se više neće uplaćivati na ime doprinosa za nezaposlensot ostati poslodavcima, ako ne i sve, iako ima mnogo razloga da se usmeri ka zaposlenima – navodi Milić. – Povećanje zarada zaposlenih je neophodno jer se Srbija suočava s velikim odlivom radno sposobnih ljudi, a čak i da se sav taj novac usmeri ka povećanju plata, ne bi se mnogo toga promenilo.

Po njegovim rečima, zarade u Srbiji su male, a nesigurnost radnog mesta velika pa je zato neophodno da se preduzmu koraci koji bi građane Srbije zadržali u zemlji.

– Ogroman broj ljudi svake godine odlazi iz Srbije, a jedan od razloga su svakako i veoma niske zarade, a sve više odlaze viskoobrazovani kadrovi pa je zato izuzetno važno da se nešto promeni – rekao je Milić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here