Prva Parada ponosa u Novom Sadu 17. maja

0
493
Ilustracija: Getty Images

Novi Sad: Prva Parada ponosa u Novom Sadu biće organizovana 17. maja na Trgu Republike.


Samoj šetnji prethodiće i prva Novosadska nedelja ponosa koja će početi 13. maja, saopštili su danas organizatori.

Grupa „IZAĐI“ iz Novog Sada navela je da će aktivnosti tokom Novosadske nedelje ponosa biti organizovani od 13. do 17. maja u nekoliko javnih prostora u tom mestu, dok se prvi Novosadski prajd organizuje u petak 17. maja u 12 časova na Trgu Republike u Novom Sadu.

Kako je ta grupa kazala, Novosadska nedelja ponosa i Novosadski prajd organizuju se uz podršku Grada Novog Sada i Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019.

Ciljevi Novosadske nedelje ponosa i Novosadskog prajda su ukazivanje na položaj LGBTI+ populacije i ostvarivanje prava koja su zagarantovana Ustavom Srbije, podizanje vidljivosti te ranjive grupe u Novom Sadu, osnaživanje lokalnog i pokrajinskog LGBTI+ pokreta i aktivista, osnaživanje mladih LGBTI+ osoba“, navela je grupa „IZAĐI“.

 

Ta grupa je navela da ovom manifestacijom želi da poveća razumevanje i zatraži podršku većinske populacije za LGBTI+ osobe, kroz zajedničko učestvovanje u svim aktivnostima.

Novosadska nedelja ponosa zakazana je u nedelji obeležavanja Medjunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT).

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here