Ministar: Tri žene učestvovale u lancu curenja testa

585
Foto: Tanjug (Bojan Stekić)

Policija je utvrdila da su tri žene učestvovale u lancu odgovornosti za otkrivanje testova iz matematike, izjavio je sinoć ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.


Šarčević je za RTS rekao da su te tri osobe iz škole u Zemunu.

On je objasnio da je test uzet, dat drugoj osobi preko Vajbera, snimljen i dalje prosleđen osobi koja se bavi medijima.

Istakao je da su ljudi provereni i da je policija uradila svoj deo posla.

Na pitanje da li on kao resorni ministar ima moralnu odgovornost zbog propusta do kojih je došlo, Šarčević je rekao da je njegova moralna odgovornost to što se odjednom uhvatio da radi toliko posla i da je danas ponudio svoju blanko ostavku.

„Ako treba da se ministri menjaju na dnevnom nivou zbog čaršije, političkih stranaka, nekih sindikata, onda to neka radi onaj koji je odgovoran. Ja mislim da moji šefovi od mene uvek imaju blanko ostavku i ja sam im je danas ponudio. Oni to uvek od mene mogu da zatraže“, rekao je Šarčević.

On je naglasio da je Ministarstvo prosvete, prema oceni Evropske komisije, uspelo da za dve i po godine podigne sistem, koji je bio zarđao, na 95 odsto uspešnosti.

Šarčević je rekao da se sistem danas bolje uređuje, „samo što to niko ne želi da vidi na taj način“ već se, kako je naveo, ovakve situacije politizuju.

On je dodao da je Ministarstvo prosvete otkrilo rupu u sistemu i sprečilo lavinu loših događaja.

Šarčević je naveo da je ministarstvo na čijem je čelu sprečilo da se testovi uzimaju, jer je mesto gde se čuvaju pod kamerama, kao i da je sprečeno prepisivanje i popravljanje testova prilikom pregledanja.

„Danas smo analizirali sve školske uprave i direktori ovih škola su recimo ostavili sve na izvolte. Ne mogu večeras sve da vam kažem, sledeći presek dobijam u 22 sata“, rekao je Šarčević.

[wonderplugin_slider id=64]

 

On je kazao da je kriterijum ocenjivanja potvrdio sumnju da je taj model dobar, a kao primer on je naveo što su u Srbiji 43 odsto đaka odličan, a svaki sedmi vukovac.

„Izvinjavam se svim ljudima koji su radili svoj posao“, rekao je Šarčević.

Govoreći o testovima za srpski jezik, on je kazao da je distribucija bila odlična i izvinio se zbog današnjeg problema svima.

Đacima je poručio da je mala matura, ipak, ovakva kakva jeste, bolja nego da je nema.

Kako je rekao, deci je važno da znaju da ako su dobro učili, ali su zbog nekog strogog profesora imali recimo četvorku, a kada dođu deca iz drugih sredina gde je petica lako dobijena, to dete će biti ugroženo jer nije bilo mature.

„Oni su se spremali, uradiće ga dobro, mesta ima više nego njih. Otvorili smo IT odeljenja, u gimnazijama ima više mesta. Treba da budu spokojni“, rekao je Šarčević.

Šarčević je ukazao da je on govorio da je sam projekat male mature, zbog načina na koji se radi već osam godina, samo po sebi rizičan.

„Sve moje izjave do sada su bile da je mala matura mnogo loša i rizična, a da je velika formalna. Ja sam došao u ministarstvo koje nije ni pokušalo da uredi oblast mature. Moralo je 2012. da se to uradi. Mnogi koji kritikuju sada bili su u tim timovima“, naveo je Šarčević.

On je naglasio da je projekat mature, koji je zahtevan od Evropske komisije i IPA, da se uz veliku, obuhvati i mala matura.

Međutim, kako je naveo, ne mogu da se menjaju pravila igre u toku igre što znaci da deca, ako su počela po starom modelu, tako moraju i da završe.

Neko je otvorio rezervnu kesu i prodao test iz matematike, opozicija traži ostavku

Ministar prosvete je potvrdio da je test iz matematike za osmake „provaljen“ i rekao da se da se to dogodilo u nekoj školi. Više opozicionih stranaka traži ostavku ministra Šarčevića.

Ministar Šarčević je za „Večernje novosti“ izjavio da su Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je „zatajilo“ negde na terenu.

„Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga“, najavljuje Šarčević za „Novosti“.

Najavljuje i da je ovo poslednja godina kada ovakav rizik postoji, te da će od sledeće godine „sve biti digitalno“.

Test iz matematike pomera se za četvrtak, a mali maturanti polažu u sredu, prema planu kombinovani test.

Opozicija: Ostavka Šarčevića jedini častan izlaz

Više opozicionih stranaka juče je zatražilo ostavku ministra Šarčevića

Drugi put za poslednjih šest godina država nije u stanju da na valjan način organizuje polaganje testova za male maturante, ukazala je danas Demokratska stranka Srbije.

Ta stranka upitala je nadležne ko je za to odgovoran i da li će neko snositi konsekvence za današnji skandal.

„Pitamo i predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da li je ovo država koja se temelji na znanju i obrazovanju“, piše u saopštenju DSS.

Predsednik Dveri Boško Obradović je rekao da „zbog ovakvih stvari čitave generacije gube poverenje u prosvetni sistem i u vrednovanje učenja i rada“.

Demokratska stranka podseća da je Šarčević danima govorio o bezbednosti testova za malu maturu i uveravao javnost da su oni na sigurnom, govorio o broju angažovanih inspektora, policajaca i drugog osoblja u zaštiti testova.

U saopštenju DS ističe da bi trebalo preispitati i verodostojnost rezultata završnog ispita iz maternjeg jezika.

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštava da „bi bilo bi pristojno da ministar prosvete Mladen Šarčević podnese ili, barem, ponudi svoju ostavku zbog stresa koji su danas doživeli đaci i roditelji usled odlaganja testa iz matematike“.

Narodna stranka smatra da je ostavka Šarčevića „jedini častan izlaz i čin preuzimanja lične i političke odgovornosti“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here