Novosti: Od septembra nove cene tehničkog pregleda

0
1400
Foto: E. Lalmand

Od septembra bi trebalo da se uvede red u rad linija tehničkih pregleda u Srbiji, tako što bi država odredila najvišu i najnižu cenu.


Prema pisanju „Novosti“, ova mera bi dovela do smanjenja cene usluge tehničkog pregleda vozila, koja je od stupanja na snagu početkom jula 2018. novog Pravilnika o tehničkom pregledu dostigla i 6.000 dinara za vozila B kategorije.

„Država je obavezna prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja Srbije da odredi najnižu, ali i najvišu cenu tehničkog pregleda. Zašto to tačno godinu dana posle stupanja na snagu novog pravilnika nije urađeno, ne znam“, kaže predsednik Udruženja tehničkih pregleda Srbije (UOTP) Trifun Stojanović.

 

Cene tehničkog pregleda za najbrojniju kategoriju vozila kreću se od 4.000 do 6.000 dinara. Razlog za povećanje cene od 800 do 1.500 dinara krije se u povećanim troškovima, ali i smanjenim provizijama koje osiguravajuće kuće daju vlasnicima tehničkih pregleda. UOTP je, zajedno sa ostalim asocijacijama, nekoliko puta nadležnima dostavljao predlog cenovnika.

Taj predlog cenovnika bi obradovao vozače u Srbiji, jer bi za putnički automobil izlazak na liniju za tehnički pregled koštao oko 20 evra. Sagovornik Novosti ukazuje i na to da je pre više meseci formirana radna grupa koja bi razmotrila ovu problematiku, ali za sada nisu dati nikakvi rezultati.

Podsetimo, nedavno je u MUP-u za „Blic“ rečeno da su rigorozniji tehnički pregledi, koji su uvedeni pre godinu dana, smanjili broj udesa u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here