Bačka Palanka dobija novi hotel

16035

Bačka Palanka je varoš bukvalno na levoj obali Dunava, ima solidnu privredu, ali ima ambicije i u turizmu.

Osim želje i opredeljenja zapisanih u planskim dokumentima, potrebno je obezbediti i prateće sadržaje za potencijalne goste pa je vest do koje je „Dnevnik“ došao stigla kao svojevrstan početak realizacije onoga što se ovde planira. Domaći, ovdašnji privrednik, planira da u centru grada, u Ulici kralja Petra Prvog izgradi hotel sa četiri zvezdice.

Isti investitor planira, a privedeni su kraju imovinski poslovi koji su godinama bili smetnja gradnji, da u Ulici Jugoslovenske armije, nekoliko stotina metara od samog centra, prekoputa zgrade Gimnazije, izgradi poslovno-stambeni prostor od gotovo 10.000 kvadratnih metara. Takođe, planira da na izlazu iz Bačke Palanke prema Novom Sadu, s desne strane magistralnog puta, izgradi novu benzinsku pumpu, servis, prodajni prostor, ugostiteljski objekat, a možda i motel koji Palanci nedostaje.

Bačka Palanka ima hotel „Fontana“ s tri zvezdice, koji decenijama servisira potrebe ovdašnjih gostiju, a pre svih, predstavnika svetskih kompanija koji obavljaju poslove u ovdašnjim fabrikama koje pripadaju „Tarketu“, „Sufleu“, „Karlsbergu“, „Kovisu“… Doduše, ovde postoje i prenoćišta pri kompleksu restorana „Idila“, jedan hostel i to je sve.

Svojevremeno je jedan nemački investitor želeo da u sklopu priobalja Dunava, sportsko-rekreacione zone, sportske hale, olimpijskog bazena i zalivnog jezera napravi hotel s pet zvezdica, pristan za bele lađe, ali sve se izjalovilo u prepucavanju tadašnje lokalne vlasti s opozicijom.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Potreba za smeštajnim kapacitetima posebno će biti izražena izgradnjom nacionalne regatne staze za kajak i kanu na mirnim vodama koja kreće početkom iduće godine. Ovih dana to treba i zvanično, preko nadležnog ministarstva i Vlade Republike Srbije, da postane nacionalni projekat. Papiri su velikim delom gotovi, a kada bude gotov (za dve-tri godine), taj nacionalni centar moći će da bude domaćin najvećih svetskih takmičenja u kajaku i kanuu, ali i veslanju. To podrazumeva da će Palanka tada morati da pruži smeštaj hiljadama takmičara i njihovih ekipa, kao i navijačima iz celog sveta.

[wonderplugin_slider id=104]

 

 

Svetska i evropska prvenstva u bilo kojem sportu jesu dobra prilika za marketinško predstavljanje domaćina, ali i šansa da se dobro zaradi.

Kao da u sklopu svega toga ide i najava koju je nedavno dao predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović da se radi projekat za rekonstrukciju puta od Begeča do Bačke Palanke od tridesetak kilometara. Taj državni put je izuzetno preopterećen zbog državne granice s Hrvatskom, odnosno EU, a Bačku Palanku s Ilokom spaja most, a razdvaja Dunav, mi kod njih možemo samo s pasošom, a oni kod nas dolaze bez putovnice, samo s osobnom kartom.

[wonderplugin_slider id=179]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here