Koliko smo zavisni od „pametnih“ telefona?

219
EPA (Dan Himbrechts)

Kada telefon nije dostupan, nastaje nervoza kao jedan od razloga zavisnosti od pametnog telefona, a strucnjaci navode da to ima štetan uticaj na mentalno zdravlje korisnika.


Prema istraživanjima koje su sproveli naučnici sa Kings koledža u Londonu, svaka četvrta osoba, ili 23 odsto mladih osoba zavisno je od ovog uređaja. Najveći broj zavisnika su devojke od 17 do 19 godina.

„Naša analiza ukazala je na posledice ne samo prekomernog korišćenja, već i na disfunkcionalnu upotrebu telefona. Utvrdili smo povezanost ovog ponašanja i pogoršanog mentalnog zdravlja“, rekao je jedan od autora istraživanja Ben Karter saInstituta za psihijatriju, psihologiju i neurologiju na Kings koledžu u Londonu.

[wonderplugin_slider id=104]

 

Naučnici su analizirali 41 studiju koje su obuhvatile 4.870 tinejdžera i mladih osoba iz Azije, Evrope i Amerike. Kod osoba koje su zavisne od telefona primećena je povećana depresija, anksioznost i stres, kao i problema sa spavanjem.

Mnogi problematični korisnici kažu da najveći deo vremena provode na društvenim mrežama.

Autori smatraju da je potrebno da se javnost upozna sa ovim problemom, jer će pametne telefone koristiti i naredne generacije.

Navode da još nije precizno utvrđeno da li se radi o zavisnosti od samih pametnih telefona ili aplikacijama koje koriste, i ukazuju na potrebu da se izvrše dodatna istraživanja da bi se utvrdile potencijalne posledice po mentalno zdravlje budućih mladih generacija.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here