Otvorena izložba „Figuracija u tapiseriji“

850
Otvaranje izložbe "Figuracija u tapiseriji", foto (Kulturni centar Bačka Palanka)

U četvrtak, 12. decembra u Galeriji Kulturnog centra Bačka Palanka otvorena je izložba „Figuracija u tapiseriji“ ustanove za izradu tapiserija „Atelje 61“ iz Novog Sada.


„Atelje 61“ je ustanova za izradu tapiserija od posebnog društvenog značaja, koju je 28. februara 1961. godine osnovao grad Novi Sad. Jedinstveni je centar umetnosti tapiserije u Srbiji, a jedan od malobrojnih u svetu, u kojem se izvodi, neguje, sistematski čuva i populariše tapiserija.

Zahvaljujući vizionarskim idejama jugoslovenskog slikara Boška Petrovića i pragmatičnošću i tkalčkoj veštini Etelke Tobolke, ljudi koji su osmislili principe delovanja, tapiserija je prvi put, upravo osnivanjem „Ateljea 61“, organizovano i smisleno istupila na jugoslovenskoj likovnoj sceni kao autonomni vizuelni medij.

Teodora Ž. Janković zadužena za odnose sa javnošću ustanove „Atelje 61“ upoznala nas je sa istorijatom ove ustanove i izrazila zadovoljstvo što su se predstavili bačkopalanačkoj publici.

Foto: Kulturni centar

Tatjana Panić, kustoskinja ove ustanove, više je rekla o samoj postavci sa kojom su se predstavili u našoj Galeriji i između ostalog naglasila da je odabir autora i radova za ovu izložbu predstavlja, pre svega, pokušaj da se hronološki sagleda i prikaže pojava figurativne umetnosti u tapiserijiskom mediju, te da se isprati njen razvoj kroz šest decenija dugu istoriju postojanja tapiserijske umetnosti koju baštini „Atelje 61“.

U muzičkom delu programa nastupili su vokalno instrumentalni kamerni sastav muzičke škole „Stevan Hristić“ sa numerom „Kukavica“ i Marko Segedi, učenik petog razreda gitare sa numerom „Kapričo br. 4“.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here