Kako dobiti povraćaj PDV-a na bebi opremu po novom, a kako po starom Zakonu

593
Foto: Foto: Pixabay

Zahtev za povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe može se podneti još danas.


Novi Zakon o finansijskoj podršci porodice s decom je stupio na snagu, a stari važi do prvog jula 2020. godine, što buni roditelje.

Ministar za rad Zoran Đorđević objasnio je za RTS kada i kako pravo na povraćaj PDV-a roditelji mogu da ostvare po novom, a kako po starom zakonu.

Đorđević je rekao da sva deca rođena posle prvog jula 2018. godine, kada je stupila na snagu Izmena i dopuna zakona o finansijskoj podršci porodice s decom, uz prvu ratu roditeljskog dodatka dobijaju jednokratno 5.000 dinara.

„Deca koja su rođena pre prvog jula dobijaju po starom sistemu gde se povraćaj PDV-a vrši tako što roditelji polažu isečke i prijavu za povraćaj PDV-a nadležnoj poreskoj upravi“, kaže Đorđević.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Ističe da su po starom zakonu postojala ograničenja na osnovu visine zarade i imovine roditelja, a da sada toga nema i svi roditelji dobijaju jednokratnu pomoć u iznosu od 5.000 dinara.

„Stari zakon ističe prvog jula 2020. godine. Poslednja prijava će biti od 1. do 15. jula za šest meseci u ovoj godini i to će biti kraj. Od tada neće više biti dece koja će dobijati po starom zakonu“, ističe ministar Đorđević.

PDV se vraća na mleko za bebe, kašice, krevetac, kolica, sedište za automobil, pelene…

Đorđević objašnjava da roditelji mogu obrazac da preuzmu sa sajta Poreske uprave i pošalju ga preporučenom poštom uz sve što je potrebno priložiti.

„Po novom zakonu nema više podnošenja, uz uplatu prvog roditeljskog dodatka dobija se 5.000 dinara i to važi za sve“, naglašava Đorđević.

[wonderplugin_slider id=26]

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here