Problemi zbog starosti toplovoda

Toplana u Bačkoj Palanci

2
759

Kako teče opskrba korisnika topletne energije saznali smo od Vladimira Žilajia, rukovodioca Toplane u Bačkoj Palanci, društvenog preduzeća „Novi Sad gas“.


– Prešli smo polovinu grejne sezone, koja dosta teško protiče, sa kvarovima. Ovaj poslednji u nizu je bio sedmi kvar koji smo otklonili, razlozi su velika starost toplovoda, pojedine trase su stare i 40 godina, a dobar deo oko 35 godina.

– Ovaj poslednji kvar desio se na deonici koja je vrlo ozbiljna i odgovorna za kompletan sistem, tako da je morao biti prekinut dovod toplotne energije svim kupcima, koji se greju iz toplane na „Partizanu“. Kod ostalih kvarova nismo morali obustaviti grejanje u celom sistemu, tako da smo isporučivali toplotnu energiju školama i bloku „Partizan“. Nadamo se, da će se pronaći neko rešenje, da se počne zanavljati toplovod, radimo na tome sa lokalnom samoupravom, sa odgovornim rukovodiocima u preduzeću.

[wonderplugin_slider id=26]

 

– Bilo bi dobro kada bi se mogao kompletan toplovod zanoviti, ali za početak bitno je da se to uradi u određenim deonicama. Kotlarnica je nova i nema kvarova, podstanice funkcionišu normalno, a kod ovih poslednjih očekujemo dobru saradnju sa upravnicima zgrada. Korisnici treba da se obrate njemu kada imaju neki problem, jer Toplana odgovora za dovod energije do merila i za samo merilo, dok unutrašnje instalacije i podstanice su u nadležnosti vlasnika stanova i objekta. Temperatura u zgradama se reguliše automatski, najviše na osnovu spoljašnje temperature. Ova zima je blaža, ali januar je bio hladniji, prosečna temperatura, u toku dana, za taj mesec je iznosila 1,63 stepena.

– Zbog toga je i račun za isporučenu toplotnu energiju bio veći. Apelujem na građane da redovno izmiruju svoje obaveze, kao što smo mi izmirili naše obaveze prema njima. Dosta naših kupaca nemaju sklopljene ugovore o isporuci toplotne energije, neka dođu ovde kod nas da i to obave. Prošle grejne sezone smo prvi put primenili i grejanje tokom noći. Sa tehničkog stanovišta je to opravdano i mnogo bolje. Ne utiče na potrošnju, jer smo mi podigli nivo noćne temperature, ali smo zato smanjili nivo dnevne temperature, nema naglih prelazaka i one su ujednačenije.

[wonderplugin_slider id=67]

 

– Kotlovi u toplani rade bez zastoja, toplovodi su manje izloženi promenama temperature. Tehnologija izgradnje toplovoda je sada na mnogo višem nivou, radi se sa predizolovanim cevima i spojnice koje spajaju dve cevi su mnogo kvalitetnije. Na kraju bismo zamolili korisnike, da imaju razumevanja i strpljenja kada se dese havarije, naši ljudi to otklanjaju najbrže i najkvalitetnije što mogu.

2 KOMENTARA

  1. 7 kvar po redu a racun kao da loze titanijum. Vase je do mernog mesta a dalje je od stanara. Znaci ja onda mogu da isecem moje cevi i da se odvojim od vas?

  2. Zbog kvara je racun nesto veci???Sram vas bilo..Nesto vise od 100 evra sam dobila da platim,a uopste nije toplo u stanu..A nocu teska ledara..Bruka bre i sramota..A i ovu spravu sto ste postavili u podrumu zgrade me urnise od kako ste popravljali taj kvar..Bruji od dole..i pravo kroz moj stan.I sad stalno pijem lekove za glavobolju jer ubija zvuk..Nenormalnoo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here