Do 2030. se zatvara deponija u Bačkoj Palanci, usvojen Predlog regionalnog plana upravljanja otpadom

1973
Foto: Ilustracija/pixabay

Predlog regionalnog plana upravljanja otpadom za Grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas za period 2019-2028. godine jednoglasno je usvojen na sednici Opštinskog veća Opštine Bačka Palanka. 


Ovaj strateški dokument regulisao bi upravljanje otpadom na ovim područjima i predviđa da se kroz tri faze dođe do održivog upravljanja otpadom. Po Planu, Regionalni centar za upravljanje otpadom činili bi regionalna sanitarna deponija u Novom Sadu, transfer stanice za pretovar otpada u Bačkoj Palanci i Vrbasu, postrojenje za sekundarnu separaciju otpada i postrojenja za kompostiranje zelenog otpada u Bačkoj Palanci, Vrbasu i Novom Sadu. Cilj je smanjiti uticaj koji deponije mogu i imaju na stanovništvo, eliminisati uticaj na zemljište i okolinu, kao i ispuštanje bilo kakvih štetnih materija u vazduh.

[rev_slider alias=“prvi_test_slajder“][/rev_slider]

 

Vrednost investicije je 91 milion evra, a kako kaže direktor JKP „Komunalprojekt“-a, Boško Mijatović, kaže da je ova investicija veoma značajna za opštinu Bačka Palanka jer do 2030. godine treba da se zatvori postojeća deponija u Bačkoj Palanci.

„Mi se nadamo da će sledeće godine početi prvi radovi, imamo spremnu plansku dokumentaciju. Deo sredstava od ukupne investicije ide i Opštini Bačka Palanka, a povećanja za komunalne usluge koje plaćaju građani, biće minimalna. Mi sada trošimo velika sredstva za uklanjanje divljih deponije, a realizacijom ovog projekta, taj trošak ćemo izbeći“, rekao je Mijatović.


Pogledaj: Jedna od transfer stanica u okviru regionalne deponije biće u Bačkoj Palanci

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here